AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Uefterlignelig stilfuld og inciterende Lee Ritenour

Uefterlignelig stilfuld og inciterende Lee Ritenour

13/7/2022 | Forfatter: Ebbe Lautrup | Fotograf: Henning Espersen
Lee Ritenour & Dave Grusin, Musikhuset Aarhus 12/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Los Angeles-guitaristen gør stort indtryk med vellykket koncert.


 

Han har været en afgørende inspirator for mange guitarspirer gennem fem årtier. Og nu står han på scenen i Aarhus foran forventningsfulde musikentusiaster og guitarpassionerede fans.

Levende legende og pioner inden for jazzfunk, Lee Ritenour, byder velkommen til, hvad der skal vise sig at blive en saftig spændt og tændt koncert. De 70-årige fingre bærer ikke præg af hverken gigt, slid eller anden fysiologisk dårligdom. Det samme gælder for hans musikalske legekammerat gennem mere end tre årtier, Dave Grusin, 88 år. De to præger en aldeles fremragende koncert, som byder på flere højdepunkter.

Lee Ritenours stilfulde oktavspil får vi smagsprøver på i blandt andet nummeret Wes Bound.

Hans spil er fint og klart defineret og bruser af sted i en sirlig række af snurrende flotte toner. Hans håndtering af instrumentet virker så overbevisende, at mange håbefulde må føle deres faglige kunnen en smule udfordret. De færreste når dertil, hvor Ritenour er med sit guitaristeri.

Materialet i aften er klassikere fra Ritenours bagkatalog og fra den seneste cd, Dreamcatcher. Vi får flere smagsprøver fra albummet, hvor han har skiftet til en speciel elektrisk-akustisk nylonguitar, som giver ham en ekstra blød lyd. Flere festblus af soli flyder fra instrumentet til fryd for alle med hang guitarakrobatik.

Dave Grusin er forfriskende legende og forbløffer flere gange med sit spil og ikke mindst sin tørre humor. For det meste spiller han på flyglet, men kaster også på keyboard et flyvende lydtæppe under det hele. Han starter med at joke om sin alder og bedyrer, at han af og til har svært ved at huske titlerne på numrene.

”Er der nogen i min kategori?”, spørger han ud i salen, velvidende at han nok er den ældste til stede. Han fortæller morsomt om sin tid som blandt andet filmkomponist og rammer ind, hvordan det var at vinde en Oscar for musikken til Robert Redford-filmen The Milagro Beanfield War. Han spiller selv et smukt uddrag derfra.

Den unge Wes Ritenour på trommer, søn af Lee og opkaldt efter legenden Wes Montgomery, der var og er farens primær-inspirator, gør showet stramt og komplet med sit spil. Han håndterer trommerne med alle tekniske raffinementer siddende usvigelig sikkert. Og samtidig kan han lyde som et jordskælv.

Melvin Davis følger med helt ned i det dybe skælv med sin syvstrengede elbas, hvor dybeste streng forstærker naturkræfterne, og højeste streng kan blande sig med Lee Ritenours guitar. Virkningen er enorm og elegant på samme tid. I nummeret Stolen Moments demonstrerer han sine evner som vokalist og giver opvisning i særegen scat-sang. Det vil være et godt gæt, at ingen i salen nogensinde har hørt lignende. Snart bevæger han sig op i pibende høje toner akkompagneret af sin egen basguitar, snart er han langt nede i det dybe register. Det hele gjort med afvæbnende humor og musikalitet, som undervejs leder tankerne hen på de mere hektiske tegnefilm fra ens barndom. Spontan jubel bryder løs, længe inden han er færdig.

Far og søn får så sandelig spillet sammen. I en sekvens er det næsten bare de to, der er på scenen. Det foregår over flere imponerende minutter, og igen applauderes der, før seancen slutter med kolossal timing. Fader Lee fortæller, at sønnen Wesley om få dage forlader tyverne. Dave Grusin viser på flygelet, hvordan Happy Birthday kan lyde, når sangen kommer i hænderne på filmkomponisten. Betagende og billedskabende musik i dur og mol trylles frem, alt imens publikum synger med på den velkendte tekst. Det står pludselig klart, at tre generationer faktisk er på scenen på samme tid. Dave Grusin kalder da også sine kolleger for sine børn.

Undervejs får vi blandt andet Amparo af Antonio Carlos Jobim. Nummeret bliver spillet bevægende og inciterende smukt af Dave Grusin og Lee Ritenour.

Endnu et højdepunkt kommer mod slut med nummeret Rio Funk. Temaet bliver her taget under kærlig og ukærlig behandling fra alle vinkler og udsat for forskellige tempi og moods. Og vi er tilbage i Lee Ritenours karakteristiske LA-signatursound.

Temposkift, stilskift og leg med varierende udtryk præger aftenens repertoire, og der bliver leveret fra øverste hylde hele vejen. Sammenspillet er tæt og effektivt, sart og nænsomt, og de musikalske udtryk bliver mesterligt indfanget med stor virtuositet.

Ingen går skuffet fra denne koncertoplevelse.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C