AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Spændende koncert i varm boble

Spændende koncert i varm boble

14/7/2022 | Forfatter: Jes Halding | Fotograf: Poul Nyholm
Machina Mundi feat. Karmen Rõivassepp, Domen - Bylivshuset - Pier 2 13/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Klangbilleder og stemme i flot harmoni.


 

Domen på Aarhus Ø har i flere år været vært for forskellige slags koncerter, og i går var turen kommet til Jazzen.

I det lyse, luftige glasboble var varmegraderne anseelige, da den internationale kvartet Machina Mundi lagde ud med Sen – The Dream, en komposition af kapelmester Lubos Soukup. Det startede stille med lydflader som det dominerende, men så rykkede det efterhånden med effektive ostinater for så at stilne mere af. Det syntes at være skabt med blik for flere sammenhængende faser – en struktur, der gik igen i mange af de originale kompositioner.

Orkesteret fortæller selv, at man er inspireret af Weather Report med hensyn til klangbilleder, og bandets instrumentering er da også identisk med det berømte fusionsorkesters, men der bliver spillet noget mere frit og eksperimenterende i mange passager.

Og så er der en helt afgørende forskel – dagens gæstesolist, vores egen Karmen Röivassepp. Hun gav med en stemme, der altid er helt under kontrol på trods af hundesvære udfordringer, et flot tilskud til det samlede lydbillede, især gennem unisont samspil med saxofonen. Og selvfølgelig blev der også plads til overbevisende scatsoli.

Ved introduktionen til The Wheel Of Fortune blev man bedt om overbærenhed, da det var en meget kompliceret komposition. Det viste sig at være ganske overflødigt. Nok var nummeret ikke umiddelbart tilgængeligt, men publikum syntes at have fundet sig tilpas med de voldsomme skift fra rytmisk tour de force til så at lande i blidere folder. Her fik også trommeslageren Daniel Johansson og bassisten Graig Earle lov til at folde sig ud. Og resultatet var overbevisende.

Der blev også spillet blues, Rufus Blues. Dvs. ikke de normale tolv takter, men en noget mere sofistikeret udgave, der gav soli til alle, og som bedst kan karakteriseret som lettere bluesy. Heller ikke ¾-takt undgik man gennem Black and White Sphinxes, en valsende beskrivelse af stjernebilleder, måske koncertens fineste komposition.

I det hele taget blev man, som koncerten skred frem, mere og mere fortrolig med de strukturer, som blev præsenteret.

Alt i alt blev det en fin oplevelse, der kunne have fortjent et lidt større publikum. Så langt er der heller ikke ud til Domen. 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C