AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Blandt flugabones og sousafoner

Blandt flugabones og sousafoner

14/7/2022 | Forfatter: Anya Winqvist | Fotograf: Poul Nyholm
TipToe BigBand & Fredrik Lundin, Musikhuset Aarhus 14/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Fænomenalt og filmisk med TipToe bigband og Fredrik Lundin.


 

Jeg har tidligere på ugen stukket hovedet ind i Musikhusets foyer, hvor der hver gang har været helt fyldt op med mennesker og godt humør. Musikhuset swinger sandelig, og også foyeren er smukt pyntet op af scenograf og designer Agnes Bjerre. Jeg er særlig glad for de spraglede siddepodier, som ikke kun ser lækre ud, men også er rare at bruge.

 

I dag skal jeg endelig til bigband, og jeg har sådan glædet mig. TipToe Bigband er fra Odense og har spillet siden 1994. Med sig har de prisbelønnede Fredrik Lundin, og sammen skal de spille musik fra det kommende album It Takes All Kinds

 

Anders Ørbæk fra Aarhus Jazz Orchestra byder os velkommen, ønsker god fornøjelse, og giver ordet videre til TipToes leder, Torben Sminge. Sminge, som har en fortid som trompetist i Klüvers bigband, lader os forstå, at vi skal til intet mindre end en verdenspremiere. Det er første gang, at musikken, som Fredrik Lundin har specialskrevet til bigbandet, bliver opført.

 

Fredrik Lundin beder os om at holde på hat og briller, for det kommer til at gå rigtig stærkt fra start. Nummeret hedder Desperate times, desperate measures. Selv ville jeg muligvis nok have kaldt det James Bond møder Wes Anderson: det er som en actionfilm, og i mit hoved står Fredrik Lundin og Thomasz Dabrowski på ski ned ad en bjergside, mens de spiller solo på henholdsvis klarinet og trompet.

 

Næste nummer fører os til Castle Gormenghast, hvor helte og skurke spiller på instrumenter som kontrabasklarinet, sousafon og harmonika. Selv jeg kan se fidusen i at lade Fredrik specialskrive musik til bandet, når han kender bigbandet så indgående og ved, hvad hver især kan afstedkomme med sine instrumenter.

 

Hvert nummer føles som en rejse gennem spændende landskaber eller scener, nogle lidt mørke og andre lyse og herlige som en svensk sommernat anno 1960’erne, komplet med Monica Zetterlund i stiletter. Musikken er i sig selv meget filmisk, men Fredrik bidrager også med små fortællinger, eller iscenesættelser, mellem numrene. Det aner mig, at også formidable Makiko Hirabayashi bidrager en del til det filmiske ved tangenterne, men man fornemmer det mere, end man hører det.

 

Utallige fantastiske soli får vi, blandt andet på flugabone, og mod slutningen heldigvis også med Makiko Hirabayashi på klaveret.

 

Jeg kan egentlige ikke sige så meget andet, end at man kan glæde sig, til albummet udkommer i november. Det gør jeg.

 

Musikhuset swinger videre både fredag og lørdag, og der er fri entré til koncerterne – med Karl William-koncerten lørdag aften som undtagelse. Så det er bare om at kigge forbi. Kom i god tid for siddeplads.

 

Gå heller ikke glip af KISSA jazz-container i Musikhusparken, som har åbent til 22.00 resten af festivalen. Her kan du f.eks. låne hovedtelefoner og høre med på det, der foregår inde i Musikhuset.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C