AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Den gode danske sang uden et ord

Den gode danske sang uden et ord

15/7/2022 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Henning Espersen
Jazz på Dansk, Dokk1 14/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


I 15 år har gruppen Jazz på Dansk dyrket de danske toner. Torsdag var de på et dejligt besøg på Dokk1.


 

Ordene Jazz på Dansk får mig øjeblikkelig til at tænke på Jan Johansson legendariske udgivelse Jazz på Svenska fra 1964. Den står som en milepæl for, at jazzen nok kom fra de sortes Amerika, men så sandelig også kan gro her i det halvkolde Norden.

Med den sønderjyske pianist Martin Schack i centrum på piano, Michael Olsen på sax, Morten Ramsbøl på bas og Morten Lund på trommer blev den danske sangskat kørt frem i lyset på Dokk1. I 15 år har de arbejdet sammen i gruppen Jazz på Dansk.

I den svenske udgave var der kun piano og bas. I vores danske udgave er der udvidet med trommer og sax, hvilket selvfølgelig giver en anden lyd. Mens svenskernes udgivelse var ret langsom og noget melankolsk, så gav musikkerne her et noget lysere program.

For en del år siden havde jeg en snak med en af mine venner, der ofte fungerer som ”jazzpoliti” – altså, at jazz skal være sådan og sådan … . Ikke for meget pop, ikke for meget rock, ikke for meget sangerinder. Min ven brød sig ikke voldsomt om Niels Henning Ørsted Pedersen og hans lyst til det danske. Så hørte jeg en måske sand anekdote om, at Oscar Peterson, som Niels Henning var på turné med, havde hørt ham varme op med en mærkelig melodi. Efterfølgende kunne danske toner godt komme med i deres fælles repertoire.

Men hov, Jazz på Dansk' numre er jo stort set alle nogle melodier, hvor vi i høj grad også kender (og elsker) deres tekster: Visen om de 18 svaner, I Østen stiger solen op, Nu går våren gennem Nyhavn … og alle de andre. Det var denne perlerække af melodier, vi blev præsenteret for. Stille sad jeg i mit hoved og memorerede toner og ord. Jeg er helt sikkert sentimental, så jeg hyggede mig voldsomt.

Et par numre brændte sig fast: Se, det summer af sol over engen. Morten Ramsbøl på bas lagde ud med en super langsom udgave, der fik de små hår til at rejse sig. Et andet hit var gamle 1700-tals Kingos og for mig totelt ukendte salme: Som lilliens hjerte kan holdes i grøde. Men det var ikke kun gamle og halv gamle melodier, som de underholdt med. I deres materiale var også Sebastians nye melodi til I Danmark er jeg født.

Det er måske således på sin plads, at denne koncert MED ord og dog UDEN et eneste sunget ORD blev afholdt på vores hovedbibliotek Dokk1. Fantastisk hvordan gode musikere kan trylle.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C