AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Fuld power på Turkis

Fuld power på Turkis

9/7/2023 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Bo Petersen
Nausia, turkis 08/07/2023


Fem københavnere, der vil give jazzen et nyt udtryk.


Gruppen Nausia var totalt ukendt for mig. De fem musikere – to gange sax, el-bas, guitar og trommer – kommer fra København. Den unge gruppe var med på den netop overståede Roskilde Festival. De har i et par omgange gæstet Aarhus og er til dette års jazzfestival inviteret til byen af spillestedet turkis. Det skal stedet have meget ros for.
 
Nausia – der på engelsk betyder kvalme – spiller en ikke ren jazz og ikke ren rock. Noget af hvert, nok mest rock med dens styrke. Men også noget med improvisationer som Ornette Coleman eller Cecil Taylors freejazz fra slutningen af 50’erne.
 
Første nummer fik mig til at tænke på Burning Red Ivanhoe med Carsten Vogel dengang i 1968-69. Bare meget mere vildt og voldsomt. Støjrock med monotone rifs igen og igen, forvrængning og guitar-feedback. I forgrunden står de to saxofoner i heftigt mod- og medspil.
 
– Vi har spillet sammen i nogle år og har søgt at finde vores egen stil. Vi er fundet sammen lidt efter lidt. Nogle på efterskole, andre på MGK. Det er nu blevet til to lp’er. Den sidste kom sidste år, fortæller saxofonisten og komponisten Isak Schiødt.
 
– Vi har nok bevæget os mod noget mere spirituelt. Jo mere vi får spillet, jo mere styr får vi på improviationerne i vores musik.
 
Der har allerede udover Roskilde været en række festivaler, som gruppen har besøgt, og flere følger i efteråret.
 
Scenen i den halvfulde sal ved turkis lå til stort besvær for jazzfestivalens fotograf hen i halvmørke, da lyspulten var brudt sammen. I stedet spillede gruppen ved et svagt rengøringslys. Men strøm det var der på musikken!

---

Dette er et indlæg fra vores Jazzlive blog festival magasin.

Under hele festivalen kan du på vores festival magasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish
 


Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C