AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Klog på jazz

Klog på jazz

15/7/2024 | Forfatter: Jan Hyldig
JazzKonversationer Live: Jazzen fra ECM, FOF - Ingerslevs Boulevard 3 15/07/2024

Se fotogalleri fra koncerten


Jeg er nybegynder indenfor jazzen, men det bliver en positiv fornemmelse, når jeg møder den store viden, som Jens Rasmussen og Frederik Lundin præsenterer om jazz. I mandagens og Jazzfestvalens udgave af "JazzKonversationer Live" er emnet endda kun det "lille" hjørne af jazzmusikken, som pladeselskabet ECM står for, men det er faktisk et stort hjørne i hænderne på gode formidlere


Jens Rasmussen og Frederik Lundin er værter på podcastserien "JazzKonversationer", som står foran sin 6. sæson. Det er imponerende, og det er også en imponerende viden, de to dygtige formidlere præsenterer os for mandag eftermiddag i den smukke Solsal på Ingerslevs Boulevard. I 2 timer fortæller de om pladeselskabet ECM, kunstnerne og musikken, og vi får gennem hele seancen "lyd på sagen" via mange og gode musikeksempler. De to Jazznørder små-snakker ikke om Jazz - nej, der lægges et højt niveau, hvilket jeg finder aldeles berigende. Her strømmer viden og musisk fornemmelse frit, og det er med god grund, at de kalder deres podcasts "JazzKonversationer" og ikke Jazzsnak. Det er ikke small talk de to beværter os med. Det er konversationer og klar tale.

Hvad er så ECM? Det er et pladeselskab grundlagt i 1969 af tyskeren Manfred Eicher, der meget hurtigt giver selskabet en unik profil: Kvalitetslyd, kvalitetsmusik (jazz), som ofte består af langsomme musikalske processer, ofte luftig og poetisk musik, eksperimenterende men også vellydende, gerne sammensmeltninger af klassiske elementer og jazz. Eicher formulerer selv mantraet i 1971: The most beautifull sound next to silence. Andre har moret sig over selskabets, og dermed Manfred Eichers, langsomme musik-æstetik: En tone i dag - den næste i morgen. Uanset dette, så har det gennem hele pladeselskabets historie været til diskussion, hvad der er typisk ECM musik og, hvad der er mere atypisk. Også de to podcastværter tog en enkelt rundgang i den debat, men var enige om, at ECMs udgivelsespolitik er bredspektret.

Jens Rasmussen lagde ud med ECMs baggrund og historie, og lagde vægt på, at Jazzen, der tidligere var et udpræget amerikansk inspireret fænomen gennemgik en forandrende globalisering i 60erne. Muligvis på baggrund af stigende kritik af USAs militære, politiske og kulturelle overherredømme vender kunstarter, herunder også jazzen, sig mod andre geografier i sin søgen efter inspirationskilder - indisk, mellemøstlig, europæisk.

Skønt Mandfred Eicher altid har haft stor indflydelse på pladeudgivelsernes lyd og kvalitet, så kan rækken at unikke, stilskabende jazzmusikere udgivet på selskabet ikke overvurderes. Det er halsløs gerning at nævne bare nogle af selskabets uendeligt mange ikoniske musikere, men det er også for sært at undlade. To navne, som de to podcastværter muligvis fremhævede flest gange, var den norske sopransaxofonist Jan Gabarek og den amerikanske pianist Keith Jarret. Danske Jakob Bro og den østrigske minimalist Nik Bärtsch blev nævnt som nyere kunstnere i ECM familien. Af andre mindre kendte ECM-kunstnere, som vi fik interessante musikeksempler fra, bemærkede jeg især Sidsel Endresen, med sin helt særlige måde at bruge sangstemmen på. Nils Petter Molvær, der ret usædvanligt for ECM, har fået udgivet plader med elektronisk præg og endelig Joe Maneri, der med minimalistisk ildhu nedbryder musikalske konventioner og lader toner fra jazz-fremmede instrumenter flyde frit - poetisk og sårbart.

Der var selvfølgelig også, som herover, en vis portion af namedroppig igennem to timers "JazzKonventioner Live", men navne giver mening i denne sammenhæng. De nye jazznavne bliver jo netop portalen for os nybegyndere - porten til den forjættede og mangfoldige verden, som jazzen er, og som Jens Rasmussen og Frederik Lundin så gavmildt åbner for os med deres store viden.

Jens Rasmussen er Mag.art i Musikvidenskab, foredragsholder og underviser. Frederik Lundin er jazzmusiker, komponist og orkesterleder.



Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C