13. - 20. juli 2024
Kasola trio minder os om, hvad vi giver til verdenen
18/7/2024 |
Forfatter: Camilla Seidelmann Lerner | Fotograf: Anya Winquist (tegner og fotograf)
Kasola trio med Dawda Jobarteh, Musikhusparken 17/07/2024
Vi var til vands, lands og i luften. Under familiekoncerten arrangeret af Kasola trio d. 17 juli, satte fantasien ingen grænser. Og i en time forestillede vi os til Kasolas musik, at vi drog langs Gambia og Ghana, for derefter at sejle med tømmerflåde i Norge.
Vi sidder samlet i Musikhusparken ved Frederiks Allé. Vi er omtrent 40-50 mennesker, der samles omkring det forholdsvis lille grønne areal. Nogle sidder på klapstole og tæpper, mens andre står op. Andre sidder på trækasser, mens andre flader ud på farverige sækkestole. Folk i alle aldre er mødt op, men det er særligt børn og børnefamilier, der markerer deres indtogt. Foran os står Katrine Suwalski på saxofon og vokal og virtuos percussionist, Avi Solomon, der repræsenterer gruppen Kasola. Og i dag har de besøg af Dawda Jobarteh, der spiller på det vestafrikanske strengeinstrumentet kora.
Kl. 13 begynder arrangementet så småt at gå igang. “Det her er Kasolas sang. Den her sang handler om solen, og vi har aftalt med solen, at der ikke kommer til at regne,” fortæller saxofonisten og vokalisten, Katrine Suwalski fra Kasola Trio. Der er sol men overskyet, og der kan godt være en gisning om, at der mulighed for regn- men vi må huske på, at Katrine har en aftale med solen, som vi satser på holder under hele koncerten.
Musikken drager inspiration fra jazz og musik fra vestafrika. Og koncerten er fra start dét, der kan betegnes som en "feel good" oplevelse. Den første sang, hvis tema handler om, hvad vi giver til verdenen. Her henvender Katrine sig til publikummet og stiller børnene spørgsmålet: “Hvad giver I til verdenen”? Et barn svarer prompte og selvsikkert tilbage: “smil.” Katrine smiler og synger “vi giver smil og kærlighed til hele verdenen.”
I den næste time besøger vi forskellige landskab, hvor Kasola bliver vores officielle guide. “Nogle der vil med til Afrika?” spørger Katrine. Det vil vi gerne - og nu tager kursen mod Afrika, hvor vores rejse starter i Gambia.
Katrine fortæller os, at vi skal forestille os, at vi er trækfugle, der flyver over Gambia. Vi strækker vores arme ud til siden, og bevæger dem langsomt op og ned. Vi er nu trækfugle, der flyver over Gambia. Efter en smuttur til Gambia, skal vi stadig udforske lidt mere af Afrika. "Hvor synes I nu vi skal flyve hen?" spørger Katrine. En voksen svarer “Ghana.” Vi flyver videre til Ghana. Og musikken der drager inspiration fra vestafrika får os til at glemme verdenen omkring os. Vi er stadig i Musikhusparken ved Frederiks Allé, men lige nu går lydene fra omverdenen ubemærket, når vi er på rejse med Kasola. Men turen går ikke kun til de Afrikanske lande. "Vi går nu over til en dansk sommerdag," siger Katrine. Og vi tager nu en tur til Norge med en tømmerflåd. Vi laver ro bevægelser med armen, mens Kasola fortsat spiller deres beroligende toner.
Under koncerten observerer jeg, at mens Kasola spiller, er nogle børn dybt optaget af dem, mens andre børn sidder på deres forældres skød og dagdrømmer sig væk i Katrines beroligende og børnevenlige sangstemme. Der bliver også danset lidt undervejs med forældre og bedsteforældre til de milde jazztoner. Men til sidst under koncerten opfordrer musikerne til at vi skal op og stå- og nu danses der officielt til Kasola.
Udover at have en solid aftale med solen, formår Katrine i samarbejde med Avi Solomon og Dawda Jobarteh at skabe glæde blandt børn og voksne. Katrine ender koncerten med at sige, "hvis ikke I kan finde vej, så husk at kigge mod stjernerne ligesom trækfuglene." Et smukt budskab, der giver håb på tværs af alder. Og Kasolas koncert har nemlig formået dette- at søge håbet, ligegyldigt om man er barn eller voksen.
Se flere reportager her >
Flere fotogallerier her >