AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Sej orgeljazz på Havnefronten

Sej orgeljazz på Havnefronten

15/7/2022 | Forfatter: Ole Bisbjerg | Fotograf: Ole Bisbjerg
Balthazars Karaffel, Hantwerk 14/07/2022


I restaurant Hantwerks rå industrielle rammer kunne man torsdag aften møde Balthazars Karaffel, en af Danmarks få jazzorgeltrioer. Og hvilken dejlig aften vi fik.


 

Bandet, der har spillet sammen i tre år, gav her prøver på deres alsidige repertoire, der både omfatter standarder, egne kompositioner af guitaristen Morten Haugshøj og tangentvirtuosen Søren Bech samt Beatles-sange.

Mange af numrene kan høres på deres nyeste plade Clockwise, der udkom i 2021.

Balthazars Karaffel er superdygtige instrumentalister og meget sammenspillede, hvilket vi mærkede allerede fra første nummer af Lee Morgan: Sweet Honeybee.

Vi oplevede i løbet af koncerten spændende og intense improvisationer fra alle tre, ofte med Søren Bech på tangenter som lead. Søren Bech spiller på et moderne Nord Stage-orgel, der lyder præcis som den originale Hammond B3, men som kun vejer 16 kilo mod originalens 160 kilo. Højttaleren er selvfølgelig den originale Leslie, der om noget er definerende for lyden af orgeljazz.   

Bandets største inspirationskilder er blandt andre Jimmy ”Hammond” Smith og guitaristerne George Benson og Pat Martino. Men Balthazars Karaffel hænger ikke fast i fortidens bebop-jazzikoner, men formår også at lægge nyt på i genren. Det kunne blandt andet opleves i nogle af numrene fra anden afdeling – Caravan og Jitterbug.

Balthazars Karaffel har potentiale til meget mere end at være en af Danmarks få orgeljazztrioer. Der må være basis for mange flere koncerter i både Norden og Tyskland. Det bliver spændende at følge dem på rejsen. Pøj Pøj.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C