AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Nøgleordet er musikalsk nysgerrighed

Nøgleordet er musikalsk nysgerrighed

15/7/2022 | Forfatter: Ole Bisbjerg | Fotograf: Henning Espersen
SHARE Improfest, Knud’s Kiosk, Jægergårdsgade 14/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Ved nogle rå industribygninger i en baggård til Jægergårdsgade kunne man torsdag opleve musik, som man sandsynligvis aldrig har hørt musik før.


 

For femte år i træk skaber Knud’s Kiosk i samarbejde med koncertforeningerne Sun Ship og The Community musik uden grænser på tværs af Europa.

Koncerterne torsdag aften var de første i en tredages serie af koncerter med overskriften Share Improfest, hvor musikere fra kunstnerkollektiver i hele Europa mødes og udvikler nye musikalske udtryk.

Aftenens første orkester bestod af instrumentalister på tuba, trommer, electronics, gaffatape, præpareret klaver samt to sangere. Som musikeren Philipp Eden (Schweiz) på præpareret klaver fortalte, er nøgleordet nysgerrighed og ikke mindst at turde forlade sine indlejrede holdninger og være åben over for det, der sker i nuet.

For sangeren Laura Zöschg (Italien) handler det også om at kunne gribe en følelse, en stemning blandt musikerne og så turde følge den – uden at vide hvor den fører hen. For intet er aftalt på forhånd, og musikerne har kun et par timers forberedelse inden koncerterne. Arrangørerne bestemmer suverænt, hvem der skal spille sammen på dagen. 

Udover nysgerrighed er tålmodighed en god evne, når man lytter til fri improviseret musik. Alle musikerne arbejder med at udforske instrumenternes og stemmernes muligheder til den yderste grænse, og når man lytter tålmodigt, så får man ofte helt nye musikalske indsigter. 

Nogle af musikerne bygger endda deres egne instrumenter, der måske bedre end de traditionelle og velkendte kan åbne for helt nye klange. Sangerne viste denne aften, at stemmen er et utrolig alsidigt og kraftfuldt instrument, når man har den rette teknik, et stort talent og lysten til at eksperimentere med musikken. 

Torsdag aften nåede Share Improfest ud til hele Danmark, da Danmarks Radio sendte direkte tv fra baggården på Sydhavnen med Vores Vejr. Det betyder forhåbentlig, at endnu flere får lyst til at mærke og udfordre den musikalske nysgerrighed gennem koncerterne i Knud´s Kiosk fredag og lørdag aften.

 Fri improviseret musik hører fast hjemme i Aarhus Jazz Festival, og jeg håber, at arrangørerne også i de kommende år vil fortsætte med at skubbe til vores traditionsbundne lyttevaner gennem helt unikke musikalske oplevelser.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C