AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Hirabayashi går nye veje

Hirabayashi går nye veje

13/7/2021 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Henning Espersen
Weavers – Makiko Hirabayashi, Helsingør Theater – Den Gamle By 12/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Den dansk-japanske pianist og komponist Makiko Hirabayashi tør mere med sin nye gruppe Weavers.


Makiko Hirabayashi har ofte besøgt Aarhus enten med en af sine egne grupper eller som sideman til forskellige kolleger. Ofte har hun været en del af Marilyn Mazur og Klavs Hovmans trio. Nu var hun så på besøg i Helsingør Theater i Den Gamle by for at tage del i stedets koncertserie Den Ikoniske Saxofon. Her skal jazzens måske mest elskede instrument, saxofonen, være i centrum.

Men hov – hvad laver en pianist-gruppe i en saxofon-række? Her er det så heldigt, at Makikos tre år gamle trio sidste år kom til at samarbejde med den trænede saxofonist Fredrik Lundin. Det var et lykkeligt møde, der betød at trioen blev udvidet til en kvartet – som fik navnet Weavers. I april udkom gruppens første cd.

Jeg havde nok set frem til en sprødere lyd i den gamle træsal med akustiske instrumenter, men desværre åd og rodede de gamle træsøjler og scenetæpper noget i lyden. En styret forstærkning ville have hjulpet. Værst var det for pianoet og bassen, som ofte mudrede væk. Og det er jo synd for alle parter.

Makikos fine ting stod ikke klart. Sikkert er det, at hun tør og vil mere nu end tidligere. Hun trækker fortsat på mange kilder som f.eks. folkemusik fra Norden og Japan, men går nu længere i sine fortolkninger. Unge Bjørn Heebøll på trommer trækker i sit spil en voldsomhed ind fra avantgardemiljøet.

Jeg lytter gerne til Weavers-gruppens spændende cd fra foråret og hører her en masse af det, som det gamle scenerum desværre åd.

Weavers er Makiko Hirabayashi (piano), Fredrik Lundin (tenor- og sopransax), Thommy Andersson (bas) samt Bjørn Heebøll (trommer og percussion).



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C