AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Smukt punktum for årets jazzfestival

Smukt punktum for årets jazzfestival

19/7/2021 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: Bo Petersen / Hreinn Gudlaugsson
Jan Kaspersen Kvintet, Gyngen 18/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Kantet, blueset, skævt og humoristisk.


Sådan opsummerede Henrik Schultz-Petersen, Jazzselskabet Aarhus, søndagens koncertoplevelse med Jan Kaspersen Kvintet, og det var spot on i forhold til min oplevelse.

Der er tradition for, at Jazzselskabet sætter punktum for jazzfestivalen søndag eftermiddag, men da koncerstarten i år var rykket frem til kl. 15, var der stadig jazz i byen, da den godt to timer lange koncert på Gyngen sluttede. 

For undertegnede blev dette dog afslutningen på en begivenhedsrig jazzuge, som genremæssigt kom ud i alle hjørner og kringelkroge, så Jazzpolitiet – vogtende den sande jazz' dyd – endnu en gang havde nok at se til. 

Her var der dog ikke noget at komme efter. Det var bestemt "rigtig" jazz, vi hørte – og af allerfineste slags. 

Med sig på scenen havde pianist Jan Kaspersen sine faste legekammerater Simon Spang-Hanssen (sopran- og altsax), Niels Ryde (bas) og Ole Rømer (trommer). Til lejligheden var det rutinerede hold forstærket med tenorsaxofonisten Fredrik Lundin.

De gav os en velspillet, veloplagt og varieret koncert, der overvejende bød på kapelmester Kaspersens egne kompositioner, men også på numre af en af hans store inspirationskilder Thelonious Monk. Alt sammen bundet sammen af Jan Kaspersen finurlige introduktioner og kommentarer. 

Rhino blev – med referencer til Rhinoceros (næsehornet) – præsenteret som "en hård sag", og der var sandt for dyden både saft, kraft og tempo i afleveringen. Som Jan Kaspersen så rigtigt sagde, fik vi "en på tuden". I den modsatte ende at spekteret fik vi den smukkeste ballade Tranquility at falde til ro på.

Stemning og tempo skiftede koncerten igennem og nogle gange også  i det enkelte nummer. Bedste – og sjoveste – eksempel var New Hip and Bone Blues, hvis titel Kaspersen knyttede sammen med en veloverstået hofteoperation. "Vi er jo ved at komme i reparationsalderen", sagde den 73-årige pianist, og det kunne nogle af os tilhørere fint relatere til. Nummeret skiftede hele tiden mellem langsomme "bluesede" (smerten / problemet?) og up-tempo-sekvenser (operationen / løsningen?). 

Lige meget, hvad det stærkt besatte hold kastede sig ud i, blev det leveret med nerve, nærvær og stor virtuositet. Skulle jeg fremhæve noget eller nogen, må det blive det sublime samspil mellem de to saxofonister. Deres soli hver for sig stod stærkt, men ikke mindst når de foldede sig ud sammen, ofte mod slutningen af numrene, var det – nå ja – fantastisk. 

De to kan i øvrigt (gen)opleves på scenen sammen ved en Jazzselskabet-koncert 28. november med Simon Spang-Hanssen Epistrophy Septet. 

Tilbage til gårsdagens koncert, der også bød på en enkelt overraskelse lidt uden for jazzskiven. På opfordring (fra Henrik Schultz-Petersen) indledte Jan Kaspersen andet sæt med tre små klaverstykker af den franske komponist Erik Satie – Trois Gnossiennes (1890 eller deromkring).

Det var smukt og med netop Jan Kaspersen bag tangenterne var det  ikke så langt fra skiven endda. For uden sammenligning i øvrigt var Erik Satie i sin samtid kendt som en "skæv" og anderledes musiker og komponist. 

Vi fik Kaspersens parafrase Poking around (over standarden All the things you are) at gå hjem på, men gu' ville vi da ej. Så vi fik et enkelt dejligt ekstranummer med Jan Kaspersen solo en fortolkning af standarden Everything happens to me. 

Der skete også meget godt for alle os, der var i Gyngen sammen denne sommersøndag-eftermiddag.

Og Jazzselskabet Aarhus, der stod bag koncerten, er en af de aktører, der er garanter for, at der også bliver spillet jazz i byen til daglig, når der ikke lige er festival. Hele 17 koncerter og et jazzforedrag blive det til her i efteråret – mange af dem på Jazzselskabets nye faste "hjemmebase", Gyngen i FO-byen, Frederiksgade 78C.

Læs om de næste koncerter her



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C