AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Velsmagende cubansk salsa

Velsmagende cubansk salsa

18/7/2021 | Forfatter: Jørgen Nielsen | Fotograf: Jørgen Nielsen
Lazos D'Cuba, fairbar 17/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Brødrene Lazo med band skabte caribisk ekstase på fairbar.


Et af de første numre hed Sabroso. Det betyder velsmagende, lækker. Og musikken gled da også ned hos publikum i den tætpakkede bar, hvor de smalle stier mellem bordene snart blev forvandlet til dansegulv for de salsadansere, der syntes at materialisere sig ud af den blå luft efter få takter af musikken.

Og det rykkede da også for vildt i understellet, for her var tale om kompetent, autentisk og gennemchecket musik fremført af tre cubanske og tre danske musikere. Percussionisterne Eliel og Yeziel Lazo samt bassisten Yasser Pino har deres hjemlands rytme i kroppen. En rytme, som vi elsker at danse til, men som alligevel hele tiden unddrager sig det rationelle i sine forskydninger af accenten. Eller sådan noget.

Lige nu blusser protester mod styret op på Cuba. Det fik nogle ord med på vejen af Yeziel. ”Right now cubans are fighting for freedom. We think the people of Cuba are always happy, but they can also be sad”, lød det som introduktion til Stings smukke Fragile.  Her viste Pino sig som en fremragende melodisk solist, men straks efter denne melankolske ballade fortsatte danserytmerne med Hablador.

Blandt de danske musikere i Lazo D´Cuba er den aarhusianske pianist Theo Hjorth, der også er at finde i Sam & The Soulmates. Trombonisten og flygelhornspilleren Jacob Johansen udfyldte rollen som en hel blæsergruppe gennem et elektronisk device, men viste også betydelig solistisk nerve. Og bagerst stod timbalesspilleren Yannick Vikingo Hartig og styrede slaget med lynende skarpe indsatser og soloudbrud.

Dansen bølgede, øllet skvulpede og corona var et fjernt, næsten glemt mareridt. Da andet sæt var på sit højeste, blev presset fra mængden og temperaturen for meget for den udsendte reporter og hans tunge fototaske. Udenfor på Klostertorvet bragede det løs med hjernehøj ballerock bag hegnet til Cafe Smagløs' udendørs scene. For andet år i træk er jazzen trængt i defensiven på denne centrale plads i byen, og så kunne man søge trøst på Zanders Blues Bar, hvor Emil Otto og hans band spillede rendyrket New Orleans-funk. Rytmerne er stadig caribisk inspirerede, ligesom ovre på fairbar. Kan man også danse til det? Det tror jeg nok!

En hel og hed uge med magiske oplevelser er ved at være slut, og søndag 18. juli er sidste dag med syv koncerter på programmet.  

Som en tilføjelse til det trykte program – og sådan har det været hele ugen – finder man den engelske klarinetvirtuos Adrian Cox med trio på gaden ved Cockney Pub søndag eftermiddag.

Uden på nogen måde at forklejne den kulturelle kraftanstrengelse, Aarhus Jazz Festival i øvrigt repræsenterer repræsenterer, er det måske her, jazzen kommer allertættest på den almindelige aarhusianer. Her danses, grines, drikkes og spilles, alt sammen på en vidunderlig jordnær måde, der for denne reporter er selve jazzens urkraft.

Restauratøren ligger i strid med kommunen om støjgener og er ikke just kendt for sine diplomatiske evner, men sammenlignet med det lydtryk, der hersker på Klostertorvet, bør en akustisk klarinet og en jazztrio på et gadehjørne ikke være et problem i en moderne storby, der oven i købet skal være Music City 2022. Og jeg er ikke gammel og sur, kun gammel. Oplev stemningen på billedgalleriet Adrian Cox.

Tak for denne gang. 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C