AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Jazzklub og strandbar på taget

Jazzklub og strandbar på taget

17/7/2021 | Forfatter: Jørgen Nielsen | Fotograf: Bo Petersen
Loveless/Steen/Lund/Vuust, Salling ROOFTOP 16/07/2021

Se fotogalleri fra koncerten


Salling ROOFTOP er en genial optimering af byrummet, og et perfekt sted at placere en jazzklub


Bassisten Peter Vuust er den gennemgående figur i hele ugens program oppe i det lille amfiteater med den formidable udsigt.

Fredagens program bød først på en duokoncert med mundharpevirtuosen Mathias Heise. Jazz Live-redaktionen dukkede dog først op til koncerten kl. 16 med sangeren James Loveless, guitaristen Uffe Steen og – ifølge programmet – trommeslageren Morten Lund, nok én af Danmarks mest eksponerede på sit instrument. Han var dog afløst af Mikkel Vuust, om hvem man har kunnet læse i den lokale presse, at han skal optræde 14 gange i løbet af festivalen, og som er på vej til videreuddannelse i New York. Der er heldigvis altid plads til en god trommeslager, og hans evner skal der ikke herske tvivl om.

James Loveless havde valgt at lægge ud med Stormy Weather. ”You´ll have to use Your Imagination”, sagde han til de fremmødte sommerklædte og solbrillebærende publikummer på de trappeformede bænkerader. At opretholde væskebalancen her oppe på taget bør ikke være noget problem med de mange specialbarer med G & T, Aperol Spritz, vin og specialøl, og i det hele taget emmer stedet på denne dag af en sydlandsk strandbars-stemning, med nærgående måger og det hele.

Uffe Steen og Loveless har igennem en menneskealder arbejdet sammen i Shades of Blue, og i dagens repertoire af jazz- og bluesstandarder skinnede fortroligheden igennem. I All of Me dukkede Mathias Heise op som gæst og udviste et næsten påtrængende overskud, der dog blev sat i faste rammer med nogle forrygende chasekor med trommer og guitar, og efterfølgende kunne kapelmesteren meddele: ”Han kommer tilbage igen, han har vist ikke fået spillet helt af.” Som man siger!  

Repertoiret var stort set identisk med det, man tidligere på ugen kunne høre med Loveless Blue Jazz Quintet. Forskellen ligger primært i, at sidstnævnte er et fast band, hvor numrene er stramt arrangerede, mens dagens set-up mere trækker på jazzens løsere rammer, og hvor fri leg og spontanitet får mere plads. Men Loveless synger med samme sans for timing og dynamik i begge sammenhænge.

Uffe Steen er og bliver en musikalsk attraktion, hvor han end dukker op, og den guitar, han havde medbragt, er vist et sjældent syn i jazz. Derimod ved de fleste rockfans, at Angus Young fra AC/DC spiller på en Gibson SG. Det fortæller mere end noget andet, at det er musikeren og ikke instrumentet, der skaber lyden.

Scenen var det eneste sted på taget, hvor der var skygge, og snart samlede der sig en halvcirkel af andægtigt lyttende yngre tilhørere for fødderne af musikerne. Mathias Heise kom tilbage, og var med til at blæse Georgia on my Mind helt op i den blå himmel. Undervejs i koncerten rundede vi også den mere rendyrkede bluesmusik, hvor den kromatiske harpe blev erstattet af bluesharpen.

Sveddryppende uptempo vekslede med ballader. Sådan skal et program skrues sammen, og selvfølgelig et ømt ekstranummer, inden turen ned med elevatoren: Goodnight Irene.

Festivalen på ROOFTOP slutter lørdag med duoen Peter Vuust/ Uffe Steen og trioen Peter Vuust/ Mikkel Vuust / Mads Bærentzen.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C