AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Blå aften med James

Blå aften med James

13/7/2020 | Forfatter: Lars Borup | Fotograf: Albert O. Meier
Loveless Blue Jazz Quintet, Helsingør Theater – Den Gamle By, 12/07 19:30

Se fotogalleri fra koncerten


James Loveless begejstrede med en forrygende koncert



Det er en fantastisk blanding af nærværende og smukt serverede klassikere, som er tilsat veloplagt eksplosivitet, når James Loveless går på scenen med sin forholdsvis nye Loveless Blue Jazz Quintet.

Jeg oplevede samme orkester ved deres debutkoncert på CasaV58. Det var rigtig godt, men der er virkelig sket noget siden. Søndag aften hørte jeg dem i Helsingør Theater. Det er blevet til et endnu mere sammentømret ensemble, der kan samspillets kunst til perfektion og tydeligt nyder hinandens musikalske selskab.

Kvintetten er et sjovt musikalsk sammenrend, som ikke umiddelbart har rødder i jazzen og alligevel formår at spille stilrent jazzet, hvis der er noget, der hedder det.

Holdet er: Sangeren James Loveless, som man især kender fra bluesscenen. Pianisten Kristian Fogh, som ellers mest er kendt fra samarbejdet med Lars Lilholt og Mike Andersen. Saxofonisten Niels Mathiasen, som i mange år har turneret med Gnags og Poul Krebs og i nyere tid er kommet med i Grarup All Stars. På bas er Jørgen Nielsen som har rødder i især bluesmusik og den traditionelle jazz. Og endelig på trommer Jens Kristian Dam, som normalt samarbejder med Mike Andersen og H. P. Lange.

Men holdet er tæt på at være ”the perfect match”. De spiller klassikere fra jazz, blues og gospel, men formår at give musikken deres helt personlige udtryk, især skabt gennem deres evne til at skabe dynamik.

James Loveless var i topform. Jeg kan ikke mindes, at jeg har set ham så sprudlende. Han blev flot sekunderet af Niels Mathiasens meget varierede saxofonspil, som altid er præget af en flot tone, og han kan både det lyriske og det mere pågående. Kristian Fogh er en fascinerende pianist der hele tiden lytter sig ind og overrasker i  sine soli.  Jørgen Nielsen er det solide fundament, der med stor sikkerhed holder sammen på helheden, og endelig er der Jens Kristian Dam som er en meget farverig trommeslager, der er god til at udnytte alle de muligheder, trommesættet giver og med fine overraskende detaljer.

Der blev spillet Stormy Weather, Summertime, Georgia On My Mind og mange andre klassikere og så blev der sluttet med Gospel for fuld skrue. Det hele serveret i Blue Jazz Quintettens helt personlige indpakning. Gå ind og oplev dem, så snart du har mulighed for det.

Der var tæt på udsolgt i Helsingør Theater, og stemningen var i top, selvom salen virkede halvtom, men sådan er det jo i øjeblikket.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C