AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Vinøse orgel grooves

Vinøse orgel grooves

18/7/2021 | Forfatter: Niels Overgård | Fotograf: Niels Overgård
Balthazars Karaffel, VinDanmark 16/07/2021


Udadvendt jazz og godt humør.


Koncerten er selvfølgelig rykket udenfor. Solen varmer asfalten og rister de fremmødtes danskerblege kroppe. Det er Balthazars Karaffel, der står på den improviserede scene foran VinDanmark på havnen denne fredag eftermiddag. En døsigt solglad feriestemning har ramt Aarhus. Det går lidt langsommere i byen end vanligt. 

Balthazars Karaffel har lige udsendt deres debutalbum, hvor de dyrker en fælles kærlighed til swing og souljazz. Det er udadvendt  jazz, der rammer den knap i kroppen, hvor der står “Godt humør”.

Guitaristen Morten Haugshøj introducerer numrene med lune og onkelhumor, hvilket er i øjenhøjde med publikum. Trioen spiller numrene fra deres plade Clockwise. Der er både de helt kendte jazzklassikere som Ellington-traveren Caravan og Fats Wallers Jitterbug Waltz, egne numre, og så er der de numre, hvor Balthazars Karaffel rammer så meget plet, at jeg mange timer efter stadig nynner introen til titelmelodien Clockwise. Haugshøj finder sammen Søren Bechs orgel og Andreas Skambys trommer og sender herefter guitaren afsted på eventyr. Er Benson, Wes Montgomery eller Grant Green blandt favoritterne, så er du på hjemmebane. 

Skibonitten Søren Bech er en erfaren herre på orgelet – han har arrangeret flere af numrene, hvor Beatles-klassikeren Can’t buy me love eksempelvis er suverænt skåret. Den er tro mod orgeljazzens stolte traditioner. 

Det er tegnefilmserien professor Balthazar der har givet navn til trioen. De spiller selvfølgelig titelmelodien derfra, hvor Søren Bech har lavet et ekstra B-stykke til nummeret. Det er svært fornøjeligt. I Think You’re Awesome- og Fauna 5-trommeslageren Andreas Skamby placerer sig dejligt steady og tilbagelænet i trioen, hvor han flere gange sendes på solotur.

Der var lige et kort øjeblik hvor der gik en sky for solen. Der var ikke en eneste sky i Balthazars Karaffels musik – udover at de til min store ærgrelse ikke spillede Jimmy Smiths klassiker Back at the chicken shack som ellers er med på pladen. Deres udadvendte swing og souljazz var et godt match til VinDanmarks overdådige udvalg af kvalitetsvine. Det overvejende voksne publikum gyngede listigt med i vinøst influeret groove.Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C