AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Årets Gaffelpris gik til Jakob Sørensen

Årets Gaffelpris gik til Jakob Sørensen

12/7/2021 | Forfatter: Niels Christensen | Fotograf: Poul Nyholm
Bagland + Gaffelpris, Dokk1 11/07/2021

View photogallery from this concert


Jazzen skal videre, og der findes mange måder at forny sig på.


Trompetisten Jacob Sørensen er netop en af jazzens unge fornyere, og det blev påskønnet under gårsdagens prisuddeling og koncert med Jacob Sørensen og hans band Bagland på Dokk1. Prisen blev overrakt af formand for Jazzselskabet Aarhus Ulrik Bisgaard.  

Jacob Sørensens enestående melodiske sans og luftige spil giver mindelser om såvel italienske Paolo Fresu og Enrico Rava som vores egen Palle Mikkelborg, men uden disses ofte brutale solistiske udsagn. Jakob Sørensen former sin tone og kæler den ud af hornet uden at der fornemmes nogen form for aggression. En enestående evne fra den 33-årige instrumentalist.

Den nordjyske gruppe Bagland, ledet af Jakob Sørensen, gør det på sin helt egen måde og med en særdeles selvsikker tilgang til, hvordan man i dag kan skrue musikken sammen. Blandt andet ved yderst smagfuld og smukt understøttende brug af elektroniske instrumenter. 

Jakob Sørensen leverer også de fleste kompositioner, der oser af hans og de fire andre musikeres fascination af den norddanske natur. Man er ikke i tvivl om, hvor inspirationerne kommer fra. Lukker man øjnene til musikken ser man det vidtstrakte og blæsende nordjyske landskab for sig, og musikerne nævner selv Skagensmalernes barsk-smukke værker fra slut 1800-tallet som inspiration.

De fire andre musikere tilhører alle den stadigt voksende del af unge danske jazzmusikere, der går til musikken med selvsikkerhed og vovemod og derigennem selv skaber nye hybrider, nye kombinationsmuligheder – ja, ny musik!

Vi er henne i den del af NU-jazz hvor der fokuseres mere på klang og improviseret melodik fremfor rytmisk fremdrift. Men musikken bliver aldrig tilbageholdende af den grund. Der fornemmes et stensikkert grund-beat, som holdes fast gennem såvel Baglands koncerter som deres indtil videre tre udgivelser.

 Det fedeste ved Bagland er netop den yderst smagfulde måde, musikerne integrerer nutidige lyde i deres musik. Nærmest så man ikke ænser den soniske forandring i musikken. De fem musikere udvider netop mulighederne for udviklingen i musikken og beviser med al ønskelig tydelighed, at en af de nye retninger, dansk jazz – og måske specielt den jyske del af den - tager i disse år, føres an af Bagland. 

Og hvorfor kun kigge bagud, når fremtiden ligger lyslevende foran os!

 

Bagland består af: Jakob Sørensen (trompet), Alex Jønsson (guitar), Mathias Jæger (piano, keyboards), Frederik Sakham (bas), Frej Lesner (trommer).

Udgivelser: Cirkel (2019), Nomad (2016), Bagland(2015).

Jazzselskabet Aarhus tildeler årligt sin Gaffelpris til ”enhver person – fysisk eller juridisk – der gennem musikalsk udøvelse, kompositionsvirksomhed, grammofon- eller bladudgivelse, skribent-, film-, eller oplysningsvirksomhed eller på anden måde i Danmark virker for eller har virket for jazzmusikkens udbredelse og for kendskab til jazzmusikken som kunstart”. 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C