AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Swingende café-hygge

Swingende café-hygge

19/7/2009 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen - www.carlancher.dk
Kwella Swinging Edition, Café Gemmestedet, 18/7 20:00


Mod slutningen af en hård uge med masser af voldsomme jazzoplevelser er det skønt med en café-slapper til akkompagnement af en behagelig swingende trio.


Benhård bebop, bragende bigbands, energisk elektronica, fyrig free-form, rockende jazz, jazzende rock og skramlet New Orleans. Der er næsten ingen grænser for, hvad der under dette års jazzuge er løbet i øregangene hos overtegnede. Derfor var det skønt mod slutningen at kunne gemme sig lidt af vejen på Gemmestedet og sætte et (næsten) punktum for en forrygende jazzuge i selskab med en stille og rolig omgang Kwella Swinging Edition. Mange andre havde tilsyneladende fået samme idé, for der var stuvende fyldt i caféen. Siddende ved borde, henslængt i de røde lædersofaer og stående ved baren var der alle de publikummer, det lille serverings- og spillested kunne trække. Af samme grund var der lummert som i Louisiana på en varm sommerdag, så sveden dryppede af både cafégæster og musikere. I det ene sæt, jeg var i stand til at kapere, var mine trætte jazzlyttelapper ørevidner til en omgang velspillet swingende triojazz af den allerfineste slags med det lovede miks af standards og egne kompositioner. Balladen "In a Sentimental Mood" blev serveret elegant med god balance mellem det tilbagelænede og mere tændte sekvenser. Blandt de hjemmeskrevne numre var "Swing the Cowfoot" i up-tempo og det sejt swingende bluesnummer "Down". Kapelmester Jens Chiristian Kwellas bløde, fyldige guitar fik godt med- og modspil af trommeslager Christian Windfeld og bassist Mattia Magatelli. Tæt samspil og god triohumor kendetegnede de tres optræden.

Det var triojazz, der i stil og lydstyrke var behagelig afpasset til de små café-rammer, men samtidig med så meget nerve og kant, at rigtig mange valgte at LYTTE til musikken og ikke bare brugte den som lydkulisse til indtagelse af sandwich og café latte, og hvad man nu ellers kan inddtage på stedet. Småpludren ved borde og langs baren samt en kaffemaskines hvæsen i baggrunden er et næsten uundgåeligt grundvilkår for cafékoncerter, men her nåede det gudskelov ikke et niveau, der tog magten fra musikken. Café-jazz er og bliver hyggeligt, og det har været opløftende at se, at endnu flere caféer end sidste år har valgt at satse på at præsentere jazz under dette års festival. Smagløs har næsten altid været der, Gemmestedet kom til sidste år, og i år kom også Fairbar (tidligere Bent J) og Café Vestergade på banen. Skønt at kunne hjemsøge disse små jazzoaser indimellem, når ørerne har fået nok af de store koncerter - eller når jazztømmermændene trænger til en hovedreparation.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C