AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Forstørret intimkoncert

Forstørret intimkoncert

14/7/2020 | Forfatter: Lars Borup | Fotograf: Poul Nyholm
Dobbeltkoncert: Jesper Riis / Pojken Flensborg Duo – 3 x Piano (Bærentzen/Esbjerg/Flensborg), Skt. Lukas Kirke, 13/07 15:30

View photogallery from this concert


Tre flygler og en duo fyldte kirkerummet i Skt. Lukas Kirke



I en lang årrække har der hvert år under Jazzfestivalen været intimkoncerter i lokaler hos Piano Værkstedet i Grønnegade, blandt andet med tre pianister ved tre flygler. På grund af coronareglerne ville det være urealistisk at fortsætte traditionen, da der kun måtte være meget få publikummer. Det fik Steen Bjørnager fra Piano Værkstedet og pianisten Mads Bærentzen til at arbejde med en ny koncertmodel. Det blev at flytte koncerterne til Skt. Lukas Kirkens imponerende rum. Kirken har i forvejen et Bösendorfer-flygel, som så skulle have selskab af endnu to flygler. Det lykkedes, og mandag stod tre Bösendorfer-flygler klar i koret.

Den velbesøgte koncert var opdelt i to dele. Først spillede trompetisten Jesper Riis og pianisten Pojken Flensborg en duoafdeling, inden de tre flygler blev sluppet løs.

Duoen passede perfekt til kirkerummet. De spillede egne kompositioner af Pojken Flensborg og arrangementer skrevet af Jesper Riis. Den røde tråd i musikken var den nordiske musik, som var oplagt til kombinationen af trompet/flygelhorn og flygel. Der blev broderet elegant med mange fine detaljer. Undervejs lykkedes det også Jesper Riis at spille både trompet og keyboard. Effekten af keyboardets bidrag til musikken var dog begrænset. Det var næsten usynligt i lydbilledet. Mod slutningen blev det også til en lille konkurrence, inden de sluttede deres afdeling. Et nummer, som var karakteristisk for duoafdelingen, var klassikeren Se det summer af sol over engen af Holger Drachmann og med melodi af Stephen Foster.

Som altid var Pojken Flensborg den informative, humoristiske fortæller, der bandt musikken sammen. Desværre var talelyden svær at forstå på grund af en kombination af rummets akustik og indstillingen af forstærkeranlægget.

Efter en pause, hvor publikum kunne nyde det gode vejr og en forfriskning på kirketrappen, var det tid til flygelbattle.

De tre pianister var som altid Hans Esbjerg, Mads Bærentzen og Pojken Flensborg som gav den fuld gas på flyglerne. Der var ikke meget intimkoncert i denne del af arrangementet, men rummet gav plads til helt andre musikalske dimensioner. Periodisk var det lidt svært at fange detaljerne i de tre pianisters spil, men det skyldes især kirkerummet. Alligevel var der rigeligt med lækre detaljer og finurlige småelementer.

Det er helt tydeligt, at de tre musikere er vilde med deres flygelsamspil. Igen var det den nordiske tone, der var den røde tråd, men vi kom også ud i mange sjove kroge, f.eks. Ud ad Landevejen fra 1935 og Forelsket I København. Der blev spillet up-tempo jazzet med masser af elegant forrygende improvisation og afdæmpet lyrisk, når musikken krævede det.

Traditionen tro sluttede flygellegestuen med de tre pianisters version af Take The A Train, som er forrygende, og så lige et mere afdæmpet ekstranummer at gå hjem på.

Der er mulighed for at opleve de tre flygler endnu en gang. Det er i eftermiddag, hvor duodelen er lagt i hænderne på Nanna Kamp og Mads Bærentzen. Skt. Lukas Kirke fortsætter festivalprogrammet onsdag og torsdag.

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C