AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Frøken Samaras fornemmelse for Monica Zetterlund

Frøken Samaras fornemmelse for Monica Zetterlund

11/7/2021 | Forfatter: Anya Winqvist | Fotograf: Anya Winqvist
Zetterlund Tribute - Portrætkoncert, Salonen 11/07/2021

View photogallery from this concert


Svensk eftermiddag på Salonen med rullende R’er og en krølle på halen.


Jeg går mod spillestedet Salonen på Grønnegade med blandede forventninger, for at opleve Zetterlund Tribute. Efter over 20 år som bosat i Sverige, og næsten lige så lang tid som kender af Monica Zetterlunds sangkatalog, ved jeg faktisk ikke helt, hvad jeg tør håbe på.

Tricksters Inc., som også står bag succesen Tarantino Twist Show, har arrangeret sammen med Aarhus Klaverakademi, og det er Samara Bahrami, der skal fortælle og synge os gennem Monica Zetterlunds liv.

Det gør hun så heldigvis til den store guldmedalje og i smuk harmoni med Morten Haugshøj på en god guitar, Thomas Sejthen på kontrabas og Jesper Bo Knudsen ved trommerne. De akkompagneres visuelt af Eva Esmann Behrens, der med sikker hånd styrer sine med musikken afstemte vægprojektioner under koncerten.

Det står klart, at Samara har en sjælden fornemmelse for sprog og stemmeføring, som gør hende i stand til at lægge sig tæt, tæt op ad den portrætterede kunstner.

Hun fortæller os også, hvordan hun allerhelst vil synge sange på deres originalsprog, da følelsen tit går lidt tabt i oversatte versioner. Dog ikke i Monicas sange på svensk, hvor teksten gerne er oversat til noget helt, helt andet end originalernes. Eftermiddagen er altså ikke kun krydret med historier fra Zetterlunds til tider hårde liv; vi får heldigvis lidt at vide om Bahramis egne musikalske rejse også.

Netop da eftermiddagens vellykkede koncert slutter, træder helt pludselig en sød, ældre dame frem med en gave til Samara. Det er sangerinden Trine Le’ Febour, der vil overrække en sjælden optagelse fra en lejlighed i Stockholm i 1983, hvor bl.a. Östen Warnerbring medvirker, og Red Mitchell står for arrangement. Den skulle gå til en person med ægte passion for musikken, og det gjorde den så.

Selv går jeg derfra og nynner på Monicas vals, som nu også lidt er Samaras vals: Nu är det sommar i tuuuusen år … .

 

Salonen er et lille, intimt spillested, hvor man som publikum føler sig dejligt tæt på musikken. Du kan nå at opleve både det, og Samara, i Tarantino Twist Band Jamsession på fredag 16. juli. Du kan også se resten af Salonens program her.

Samara Bahrani og Morten Haugshøj kan også opleves 16-18. juli i bandet Sam and The Soulmates på henholdsvis Fairbar, Hantwerk og VinDanmark. Brug søgefunktionen på jazzfest.dk for flere detaljer om dette.More reportages here >

View more photo galleries here >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C