AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Tak for i år!

Tak for i år!

17/7/2023 | Forfatter: Aarhus Jazz Festival


Aarhus Jazz Festival var i år en forrygende fest med jazz i hver en krog af smilets by. Vi havde over 350 koncerter i programmet og jazz i hver en krog af Aarhus


Det hele begyndte med en fantastisk åbningsweekend med høj sol og en by fyldt med musikglade mennesker. Publikum strømmede til og vores traditionsrige street parade blev allerede fra start fulgt på vej af mange. De første meldinger fra festivalens arrangører lyder, at de har oplevet stor opmærksomhed omkring festivalen, og at koncerterne har været rigtig godt besøgt. Vejret var lidt skiftende i løbet af ugen, men jazzfesten fortsatte ufortrødent.

 

Som noget nyt gav vi på vores hjemmeside publikum mulighed for at vælge koncerter efter deres humør. Så man kunne vælge en koncert ud fra, om man ville på et musikalsk eventyr, skulle ud og hygge sig, havde lyst til at danse eller ville have jazz med trut i.

 

Det gjorde det nemt for publikum at navigere i den vidtfavnende festival, hvor du både kan tage dig en svingom i byens gyder, få intime oplevelser med traditionel jazz, vove dig ud i kunstneriske eksperimenter eller opleve store internationale jazznavne.

 

Musikhuset swingede som aldrig før

 

Musikhuset Aarhus slog glasdørene og græsplænen op til Musikhuset Swinger. Her kunne man opleve bigbands, store stjerner som Curtis Stigers og Pat Metheny og Aarhus Jazz Orchestra, der fejrede 100-året for legenden Thad Jones i selskab med gæstedirigenten og trommeslager Dennis Mackrel.

 

Musikhusparken blev forvandlet til en jazzoase med både koncerter på scenen i Musikhusets spejlbassin og arrangementer på græsplænen ud mod Frederiks Allé, hvor jazzcontaineren Kissa blev sat op. Her var der masser af børnekoncerter, gang i strikkepindene til strik og jazz og mulighed for at slænge sig i en liggestol iført hovedtelefoner med livetransmittering af koncerterne i Musikhuset.

 

Vold i hjemmet, storslået musik og intime koncertoplevelser

 

En af de store satsninger på årets festival var et særligt samarbejde med biografen Øst for Paradis. Her kunne man under festivalen opleve tre enestående og aktuelle jazz-dokumentarfilm om danske jazzmusikere og på den måde komme helt tæt på mennesket bag musikken. Samtidig kunne man opleve musikerne fra filmene i livekoncerter på festivalen.

Lørdag åbnede vi aftenen med en koncert med den danske guitarist Jakob Bro, som Jørgen Leth og Andreas Kofoed har lavet filmen Music for Black Pigeons om. Jørgen Leth gik på scenen og læste med sin karismatiske røst både op af sine jazzdigte, sine mere erotiske samlinger og sportsdigte, mens Jakob Bro leverede en smuk ramme til ordene med sin guitar. Senere i koncerten fik Jakob Bro selskab af nogle andre af dansk jazz’ store ikoner nemlig Palle Mikkelborg og Marilyn Mazur.

 

I Sankt Lukas Kirke oplevede publikum komponist og saxofonist Maria Fausts smukke og storslåede værk Mass of Mary, som er dedikeret til ofre for vold i hjemmet. Hun havde selskab af et stort prisvindende estisk kor, der sammen med blæserne gav publikum en både intens, rystende og smuk oplevelse. Dagen efter kunne man i biografmørket komme helt tæt på Maria Faust, hendes tre år lange arbejde med værket og ikke mindst hendes eget parforhold i filmen Machina Faust.

 

Den tredje film i programmet skildrede trompetisten Kasper Tranbergs musikalske rejse fra Langeland til Tokyo tur-retur. Her fik publikum en helt særlig samlet oplevelse med film, solokoncert og artist talk på samme billet.

 

Fri improvisation og gang i havnen

 

I sydhavnen boblede det hele ugen med musikalske eventyr og legelyst. I de nedlagte industribygninger kunne man være sikker på at opleve musik, som man ikke kunne have forventet på forhånd. Her har man for alvor lagt sig i selen for at give aarhusianerne jazzoplevelser, som tager publikum med musikalske eventyr. Under festivalen præsenterede arrangørerne i området både kendte navne som Jan Kaspersen på sit klaver eller Kresten Osgood bag trommerne, mens der også var plads til helt nye tonemestre.

 

Fra torsdag gik det for tredje år løs med Share Improfest, hvor en lang række europæiske musikerfællesskaber, der alle mødes om improviserende og eksperimenterende musik, indgik i nye konstellationer hver dag og om aftenen præsenterede tre koncerter. Først foregik det i den rå og charmerende baggård ved Knuds kiosk, mens de lørdag rykkede indendøre, da lyn og torden buldrede ned over de frit fabulerende toner. Fredag kunne krydstogtturister, kirkeinteresserede og andet godtfolk opleve impromusikerne i Aarhus Domkirke, som de indtog i hele fire timer, mens de fyldte den enorme rumklang ud. 

 

Vi mødes i jazzen

Årets Aarhus Jazz Festival var endnu et bevis på jazzens evne til både at udfordre os med nye oplevelser og samle os i musikkens fællesskab. Festivalen lod musiker og publikum mødes i det intime koncertrum, hvor tonerne binder os sammen. Den dannede ramme for dem, der mødtes for at hygge til jazzkoncert over en øl eller en kop kaffe. Den gav musikken videre til nye generationer med børnejazz og det nye Lillejazzkoncept, som præsenterer familievenlig improjazz. Den præsenterede jam sessions, hvor musikere mødtes og festede efter en lang festivaldag, og hvor den unge musiker lige pludselig opdager, at han spiller sammen med sit idol. Som da en 16 årig trommeslager sad på scenen med sin store helt fra Tower of Power.

 

Tak til alle, der har bidraget til årets jazzfest. Det kunne ikke lade sig gøre uden alle jer: publikum, musikere, arrangører, sponsorer og tilskudsgivere - og vores fantastiske frivillige.

 

Vi glæder os til at mødes i jazzen igen næste år!

 

---

Husk at du frem til 15. september 2023 kan indstille kandidater til Aarhus Jazz Talentpris

 

Se fotogallerier fra Aarhus Jazz Festival 2023

 

Læs JazzLIVE reportager fra Aarhus Jazz Festival 2023

 



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C