AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024

Nu afsløres plakaten til Aarhus Jazz Festival 2019

3/1/2019 | Forfatter:


Kunstplakaten til den 31. udgave af Aarhus Jazz Festival er designet af den anerkendte plakatkunstner Finn Nygaard og er en hyldest til jazztrommeslageren Art Blakey, der I 2019 ville være blevet 100 år. Motivet er valgt, fordi Aarhus Jazz Festival til næste års festival fejrer 100 år med jazzmusik i Aarhus by.


 

”Art Blakey har altid været der. Når man begynder at lytte til jazzmusik, kommer der et tidspunkt, hvor man ikke kommer uden om ham”, siger grafisk designer Finn Nygaard om jazzmusikeren, der pryder plakaten til Aarhus Jazz Festival 2019. Nygaard har en forkærlighed for jazzmusikken og et langt samarbejde med Aarhus Jazz Festival, som han tidligere har lavet hele 17 plakater til, heriblandt den allerførste i 1989. Når han går i gang med en ny jazzplakat, ser han først youtube-film med musikeren, der skal portrætteres, og lytter også til den pågældende musik, mens arbejdet står på. Det grafiske arbejde begynder med nysgerrighed og improvisation, ligesom i jazzmusikken. ”Med Art Blakey-plakaten har jeg prøvet at indfange hans skrøbelighed og vildskab – og det er jo typisk for en trommeslager, at han er i bevægelse hele tiden”, siger Finn Nygaard. ”Der skal være et naturligt blikfang, men jeg vil gerne have, at man bagefter kan gå på opdagelse og opdage nye ting. Der indgår for eksempel også elementer fra trommesættet i plakaten.”  

Finn Nygaard har igennem 40 år arbejdet med plakater, illustrationer og grafisk design. Han har lavet over 600 plakater, mange om jazz, og har vundet flere priser for sin plakatkunst. Han udstiller og holder foredrag over hele verden og er desuden jævnligt at finde i juryen til store internationale plakatkonkurrencer. I december 2018 er han i Kina for at udstille i 3 store byer, og i marts 2019 præsenterer han sit livs største udstilling i Taipei, hovedstaden i Taiwan. Her vil der være 6 gallerier med Finn Nygaards værker, deriblandt ét helt galleri med jazzplakater. Som han selv udtrykker det: ”Jazzen lever” – og det gælder heldigvis både i musikken og i billedkunsten.

Art Blakey (1919-1990) var en amerikansk jazztrommeslager og orkesterleder, der først gjorde sig bemærket i big bands ledet af henholdsvis Fletcher Henderson og Billy Eckstine. Han arbejdede som freelancer med store bebop-ikoner som Charlie Parker og Dizzy Gillespie, men er især kendt for sine egne grupper under navnet The Jazz Messengers. Her var han fra midten af 1950’erne med til at forme den bluesprægede gren af bebop-musikken, der kaldes hard bop, og The Jazz Messengers blev en mellemstation for mange senere store jazznavne som Wayne Shorter, Keith Jarrett. Wynton Marsalis og Kenny Garrett. Art Blakey blev optaget i jazzens Hall of Fame i 1982. 

Den 31. udgave af Aarhus Jazz Festival vil endnu engang kunne præsentere et overflødighedshorn af jazzmusik i alle genrer med både internationale stjernenavne, nationale orkestre og lokale talenter. Der vil som sædvanlig være jazzmusik overalt i byen, både ude og inde, ved mere end 350 koncerter på 40 spillesteder. Festivalen sætter særlig fokus på Jazz I Aarhus Gennem 100 år - fra 1919 til 2019. Dette sker bl.a. ved en række jazzhistoriske koncerter og events. Derudover afsluttes det treårige projekt Jazzens Historie I Aarhus, der digitalt dokumenterer byens jazzhistorie. 

Læs mere om plakatkunstneren på finnnygaard.dk



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C