AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024

Tukaan (DK) - Photo: VinDanmark

Photo: VinDanmark

Tukaan (DK)

16:00

ADV
150
Jacob D (b-cl, sax) Frederik Sakham (b) John Riddell (drm) Dan Hjorth (p)

Umiddelbar og energisk jazz med Tukaan

Jacob D er en talentfuld og dedikeret musiker, der har arbejdet hårdt på at udvikle sin stemme og lyd som komponist og musiker. At modtage Gaffelprisen i 2017 er en imponerende bedrift og et tegn på hans talent og engagement i jazzmusikken. Det er tydeligt, at Jacob D har en passion for musik og en vilje til at udforske og forfine sit kunstneriske udtryk. Vi er sikre på, at hans rejse som musiker vil fortsætte med at være spændende og inspirerende, og jeg ser frem til at høre mere om hans musikalske eventyr med Tukaan.

“Anderkendelse er et vigtigt udviklingsredskab især for os der bakser lidt med selvværdet og det er vist meget udbredt også hos kunstnere. Med den anerkendelse Gaffelprisen var og er, er min tro på egne evner vokset og en del forbehold i forhold til at turde satse på det der er indeni mig styrket. Numrene på det kommende album med Tukaan er en foreløbig kulmination på arbejdet med mit musikalske udtryk både som komponist, solist og orkesterleder. Det er en rejse jeg ved aldrig slutter, og det skal den heller ikke, men for nu føler jeg mig i samklang med den lyd og fortælling som vi præsenterer med Tukaan. Det er en, for mig, ny og blødere lyd, som jeg er spændt på skal møde publikum”, siger Jacob D.

Det lyder som om Jacob D og Tukaan er en energisk og passioneret musikalsk enhed, der formår at præsentere et nyt og spændende udtryk, samtidig med at de bevarer deres særlige musikalske mod og autentiske udtryk. Deres evne til at pakke deres musik ind i nye melodier og samtidig bevare deres unikke lyd er imponerende og vidner om deres kreativitet og musikalske dygtighed.

Når Tukaan går på scenen, lyder det som om de spiller med en intensitet og lidenskab, som om de satser alt og ikke holder sig tilbage. Denne dedikation og engagement i deres musik skaber en medrivende og dynamisk liveoplevelse for publikum, hvor de kan forvente en musikalsk rejse fyldt med spænding og ægte musikalsk udtryk.

Det er altid inspirerende at opleve musikere, der spiller med hjertet og sjælen, og det virker som om Jacob D og Tukaan formår at gøre netop det. Jeg er sikker på, at deres liveoptrædener er fyldt med energi, passion og musikalsk dygtighed, og jeg kan kun anbefale at opleve dem på scenen for en mindeværdig musikalsk oplevelse.

’Melodierne og kompositionerne er vigtige, men hvis vi ikke risikerer os selv i dem, så er det ligegyldigt’, som Jacob D siger. 

Jacob D er ikke kun en talentfuld musiker, men også en fortæller og formidler, der beriger koncertoplevelsen med små historier om numrene. Denne tilgang giver koncertoplevelsen et ekstra lag af dybde og forståelse, og giver publikum et indblik i hans kreative proces og inspirationskilder. Det er fascinerende at høre, hvordan Jacob D formår at omdanne sine oplevelser, indfald, tankestrømme og drømme til musik, og hvordan han deler denne proces med sit publikum.

Det er også værdifuldt, at Jacob D understreger, at ingen forkundskaber er nødvendige for at nyde hans musik, og at det er op til lytteren selv at forholde sig til og fortolke musikken. Ved at inkludere historier bag kompositionerne håber Jacob D at åbne op for en dybere, sjovere eller mere intens oplevelse for lytterne, og skabe en forbindelse mellem musikken og lytteren på en personlig og meningsfuld måde.

Denne tilgang til musikalsk formidling og fortælling giver publikum en unik og engagerende koncertoplevelse, hvor de inviteres til at dykke ned i musikkens univers og lade sig inspirere af Jacob D's musikalske fortællinger. Vi er sikre på, at disse historier og musikalske oplevelser vil skabe en mindeværdig og berigende koncertoplevelse for alle, der er til stede.

Udtrykket, som bandets navn stammer fra, er på Urdu ’Bay Tukaan’ , som betyder ’Umiddelbart’. Navnet er valgt for at lægge bunden for hvordan musikken kan opleves. Umiddelbart og uden forbehold.

IKKE MINDST KÆRLIGHEDEN
Musik er en samtale så lytteren og publikum er tænkt ind fra starten.

Kærligheden er, som det ofte er tilfældet, omdrejningspunkt for kompositionerne. Nummeret She lay sleeping er inspireret af at kigge på sit sovende barn og næsten sprænges af kærlighed til det lille væsen. Hittebarn / Orphan child er den skrækkelige forestilling om at nogen skal være alene i verden og den forfærdende erkendelse af, at det er der desværre rigtig mange der er. Collector of Mourning souls er til alle de nedtrykte, de sørgende, de efterladte og de der længes. Et forsøg på at indgyde håb trods alt. Musikkens helende kraft er ikke et fatamorgana og hvis du ser på tingene fra en anden vinkel eller kalder dem noget andet viser de sig måske på en ny og bedre måde. Det er det It’s not a Samba prøver at sætte fokus på. Hvad sker der hvis vi anstrenger os for at se tingene fra et nyt perspektiv? 

“Musik for mig er følelser. Punktum. Og jazzen er den musikform hvor jeg kan udtrykke mig med størst frihed og med lettest adgang til flest muligt følelsesregistre. Jeg håber at min musik kan åbne en smutvej ind til publikums fantasi, så de kan opleve indre eventyr, finde vej til glæden, sorgen, længslen, desperationen, angsten og ikke mindst kærligheden. At mærke lysten til livet i alle dets facetter’ Slutter Jacob D.


Arrangør
VinDanmark
91 25 25 31
Billetinfo
Entré 150 kr.

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C