AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Indra og Danmark

Indra og Danmark

21/7/2018 | Forfatter: Jørgen Nielsen | Fotograf: Jørgen Nielsen
Kilde: Kurt Baagø, Facebookmediet 33 Plus


Selvom Aarhus er fantastisk, så har regeringen ikke været ikke været kærlig ved indvandrere.


 

Jeg skulle ansøge om familiesammenføring hvert andet år, og da vi fik Paolo, besluttede jeg, at jeg ikke ville gå igennem det igen, for hvis ikke de sagde ja, skulle jeg forlade landet inden 30 dage. Da jeg blev gravid, sagde jeg til Benjamin: Vi skal flytte, for jeg vil ikke gennemgå det her igen! Så desværre bor vi ikke i Danmark på grund af regeringen og dens mega-besværlige regler. Det er nemmere for os at bo i et andet EU-land, for så er vi familiesammenført under EU-regler, som er meget mere lempelige.

Efter en udsolgt og meget succesfuld koncert i Musikhusets foyer talte journalist Kurt Baagø fra netmediet 33 Plus med Indra Rios-Moore:

– Det var dejligt; der er altid fantastisk lyd i Musikhuset og et sødt publikum, som vi har bygget op over mange år. Det er som at kigge ud over et hav af velkendte ansigter, meget hjemligt,  fortæller Indra på et dansk, der efter sammenlagt seks år i Danmark fint matcher kronprinsesse Marys udtale og ordforråd.

– Når jeg er på scenen, er jeg én, som folk er interesseret i, men når jeg går i en butik eller på gaden, er jeg bare en sort kvinde.

I sine sange er Indra åben omkring problemet, og når hun taler med folk efter koncerterne, siger de ”det er jo ikke dig, du er ikke ligesom dem."

– Men det er jeg jo, for du kender ikke alles historie, hvor interessante de er, og hvad de kan bidrage med, hvis ikke du tager dig tid til at lære dem at kende. Og hvis du har fordomme, får du aldrig den mulighed, siger Indra Rios-Moore. 

– Det er noget, jeg har båret i hjertet i lang tid, og så læste jeg en artikel om en mand, der spyttede ned på flygtningene på motorvejen. Det fremgik også af historien, at der var mange, der følte, at her var der overskredet en rød linje i forhold til, hvordan man kan behandle andre mennesker –  specielt dem, der allerede gennemgår noget virkeligt hårdt. Jeg læste artiklen, mens jeg var i USA, hvor der er ved at opstå den samme attitude om at ”de andre vil os det ondt”. De tanker inspirerede mig til sangen Carry my Heart, sammen med historien om kvinden, der indsamlede babyseler til de vandrende flygtninge. Tænk på at bære et barn, bare én dag – hvad hvis det er en uge, eller barnet er tre år og selv skal gå. Hvilke spørgsmål ville mit eget barn stille, hvis vi var i den situation? Det er de tanker, der ligger bag sangen”. 

Dagen efter det amerikanske præsidentvalg, hvor Indra gik på gaden i New York og hang med hovedet, mødte hun en gammel, sort mand. Han kiggede på hende med kærlige øjne og sagde ”Don´t worry, we have been through worse, it´s gonna be OK!” 

– Det, at en sort mand i USA stadig kan være optimist, var så stærkt, at jeg får tårer i øjnene, hver gang jeg tænker på det. 

Men Indras sange er ikke fulde af vrede, tværtimod:

– Bare tænk på gospel-sange, de handler om håb. Man skal være ærlig omkring verdens problemer, men man skal også tænke på vejen frem. Der er faktisk dejlige mennesker i verden, og man skal huske at ”dance uphill”, tackle modgangen med glæde. Man kan dele glæden ved musik, selv om man er uenig. Hvem vil ikke danse til Earth, Wind and Fire, griner hun.

De sange, hun skriver, er også rettet mod hende selv, for at minde hende om få det bedste frem.

– Jeg bekæmper mine egne depressioner ved at tackle én dårlig tanke ad gangen, og huske på, at det er en sygdom. Det er ikke mine tanker, de stammer fra sygdommen. 

Hun har altid sunget, men det var først efter at have mødt sin danske mand Benjamin Trærup, at hun stille og roligt begyndte at optræde.

– Det har taget mig lang tid at lære at elske at optræde og acceptere, at det er mit navn, der står på plakaten og på CD´erne. Nu kan jeg snakke med publikum, slappe af og nyde det. Det har været hårdt arbejde, og hvis det ikke havde været for Benjamins skyld, havde vi ikke fået det internationale gennembrud, vi har fået. Så havde jeg stadig sunget i badet, siger Indra.

Når hun optræder rundt om i verden, er det med de samme politiske statements, som hun leverede overfor sit danske publikum.

– Hvis ikke folk gider at høre på mine meninger, så håber jeg, de går deres vej! Det er min livsopgave at levere et budskab: Musikken er ikke bare entertainment. Det er et budskab om kærlighed, slutter Indra, der må konstatere, at publikum sender hende mere kærlighed, end den hun oplever fra det officielle Danmark. Barcelona er nu den lille families hjemby.

– Som spansktalende var det det letteste sted for mig at slå mig ned, men jeg glemmer aldrig alle mine venner i Aarhus.Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C