AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Forrygende fra start hos Zanders

Forrygende fra start hos Zanders

10/7/2022 | Forfatter: Carl Ancher Pedersen | Fotograf: David Bisbjerg
Rottejazz, Zanders Bar 09/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Rottejazz fra Djursland spillede sig i kandidatfeltet til årets koncert under Aarhus Jazz Festival"Hvad siger du til det?", spørger jeg på vej ud af den godt fyldte bar en kvindelig medpubliummer, som jeg har talt lidt med inden koncerten. 

"Jeg kan ikke finde ord", lyder svaret. 

"Det kan jeg sgu heller ikke", siger jeg og tænker, at det bli'r jeg jo nødt til – når jeg lige har samlet underkæben op og fået den på plads. 

For jeg er ligesom alle andre i den hyggelige bar overrasket og bjergtaget af den helt forrygende og virtuose oplevelse, som trioen Rottejazz fra Djursland i et par timer har beriget os med. 

Vi har til en start hørt guitarist Rasmus Theisen fortælle, at trioen er fra Djursland, hvor de blandt andet spiller til loppemarkeder og bryllupper. Vi har hørt historien om, at musikerne (også) er hhv. cellist i et rockband, tækkemand og romanforfatter. Og vi har hørt historien bag det aparte bandnavn: at de øver i en lade, hvor der også bor en rotte, som hedder Morten. Eller boede, for Morten er vistnok død, men har efterkommere, der har taget over ... .

Hvis rotten Morten har haft det mindste øre for jazz, må han rot(t)ere lykkeligt i sin grav, for allerede fra første nummer står det klart, at det her er noget særligt. Først og fremmest med en aldeles virtuos guitarist i front, men med super opbakning af en fremragende bassist og en lige så fremragende og indfølende trommeslager. Alt i alt en sammentømret enhed, der med spilleglæde, overskud og smil på læben – også til publikum – i den grad tager scenen og rummet. 

Der bliver spillet meget, der bliver spillet hurtigt - dog også med plads til blandt andet en stille bossa – men ellers bliver der ikke sagt så meget. Musikken får lov at tale sit eget overbevisende og sprog. 

Mod slutningen sætter Rasmus Theisen dog nogle velvalgte ord på det, vi har lyttet til. At vi er i den europæiske jazztradition, der modsat den amerianske ikke har rødder i bluesen, men derimod i folkemusikken, som den blandt andet har udfoldet sig i Andalusien og Rumænien. At cirka en tredjedel af trioens repertoiere består af egne numre. At én af inspirationskilderne er den ukronede konge af gypsy-jazzen Django Reinhardt. 

Så er vi næesten ved vejs ende af en koncert, hvis niveau – med al respekt – er til andet og mere end loppemarkeder og bryllupper. 

Men vi skal lige have en (Duke Ellington-)klassiker at gå hjem på.

"I kommer sikkert til at høre den mange gange under jazzfestivalen, men det her bliver med garanti den hurtigste version", lover Rasmus Theisen. 

Og det er næppe løgn. Ren opvisningsstil. Django Reinhardt på speed. Stående applaus ... .

Zanders Bar ejes af Marie Zander, som vil jazzen, også fremover. Hun og hendes bar har lagt ualmindelig godt og lovende fra land som nyt spillested under Aarhus Jazz Festival.

Og der er mange flere koncerter på Zanders Bar i løbet af ugen. Du kan se hele programmet her
Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C