AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Smagen af dit KØS

Smagen af dit KØS

11/7/2022 | Forfatter: Anya Winqvist | Fotograf: Anya Winqvist
Køs & Pia Tafdrup, Radar 10/07/2022

Se fotogalleri fra koncerten


Pia Tafdrup og KØS væver sanselige lydtæpper på Radar.


Turen går til Radar, hvor jeg skal opleve KØS og Pia Tafdrup. Jeg kommer tidligt og når at høre af et venindepar, at den ene er til lyrik og jazz, og den anden bare frisk på at følge med. En anden musikentusiast måtte vælge mellem hele fem gode jazzkoncerter denne søndag aften kl. 20, og der vandt KØS og Pia Tafdrup altså.

Vi myldrer ind og finder plads i den gode stemning. Radar er altid hyggeligt, men med ekstra caféguldkant i dag, i form af små grupper af stole med bord. Samlet set er vi alt mellem 20 og 70 år. Nogle har strikketøj med, andre blå læbestift. Det skal nok blive godt.

Ind på scenen kommer Pia Tafdrup, ikke til at komme udenom i dansk litteratur, og KØS som består af Maria Dybbroe (a-sax), Valdemar Kragelund (electronics, computer) og Kristian Isholm Saarup (trommer).

Maria fortæller, at vi skal høre numrene fra albummet Ud af en mund i den tænkte rækkefølge. Teksterne er fra Pia Tafdrups seneste fem digtsamlinger, én for hver af vores fem sanser: Smagen af Stål (2014), Lugten af Sne (2016), Synet af lys (2018), Lyden af Skyer (2020) og Berøringen af hud (2022).

Det er intimt og ren luksus at sidde helt tæt på fire superprofessionelle mennesker, der spiller på alle tangenter og adskillige instrumenter.

Pias indtrængende, taktfaste stemme og ord giver en struktur til KØS’ veltilrettelagte kaos-leg med lag på lag af lyd. Jeg er begejstret over, at det indimellem er svært at afgøre, hvor Maria Dybbroe ender, og hendes blæseinstrumenter begynder. Nogle gange er det klarinetten vi hører, nogle gange saxofon, andre gange åndedræt eller sang.

Ved siden af sidder Valdemar Kragelund og væver lyden sammen til et sanseligt tæppe. Kristian Isholm Saarup spiller med fingre, trommestikker og alt, hvad der ellers kan bidrage til oplevelsen. Radars lystekniker bader os i farver og lysglimt, der akkompagnerer ord og toner. 

Jeg kigger mig omkring og ser fuldstændigt henførte ansigter, og fortaber mig derefter i lyd. Stemninger skifter undervejs; en overgang er det hele rødt og voldsomt, på et tidspunkt næsten sakralt (hvordan Valdemar Kragelund tryllede en meget orgellignende lyd frem, er en gåde for mig), og heldigvis til allersidst håbefuldt.

Tak - det var storslået.

På Radar kan du opleve Dancer mandag den 11/7 og Little North den 16/7. Mere information om de koncerter finder du her.

Maria Dybbroe spiller 11/7 på Turkis - læs mere her.

Og har du mod på jazz og lyrik, så prøv Lummerjazz og Baggårdspoeter 12/7 på Gellerupscenen.Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C