AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Et gammelt teater fyldt op med musikalsk dynamit

Et gammelt teater fyldt op med musikalsk dynamit

9/7/2023 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Bo Petersen
Emil de Waal/Frederik Lundin/Dan Hemmer/Esben Just, Helsingør Theater - Den Gamle By 08/07/2023


Et gammel teater af træ, med gamle stolerækker og gamle museums- teater-sætstykker. Men sikke en musik!


En nok lidt særpræget ramme til musik. Varmen pumpede endnu ned denne lørdag eftermiddag. Småsnakkende folk fandt ind i mørket og havde glemt alt om tour de France og tennis.

Det var det gamle Helsingør Teater i Den Gamle By, der lagde rum til kvartetten Emil de Wall, Fredrik Lundin, Dan Hemmer og Esben Just. Fire navne på selvstændige danske supermusikere, der for en stund har fundet sammen. Hver af dem er kapaciteter på deres instrumenter, som er henholdsvis trommer, saxofon/fløjte, orgel og flygel. Med sig havde de en håndfuld numre fra deres respektive lange karrierer. Virkelig en gang lækre bolcher.

Gruppen lagde ud med nogle af Lundins fortolkninger af den gamle bluesmusiker Leadbelly. Og fortsatte med Goodnight Irene med Justs særlige og lidt flossede blues-stemme. Så var publikum fanget ind. Emil de Walls drengede arbejde ved trommerne satte kraft og tempo på.

Nok har de fire musikere lejlighedsvis spillet sammen i forskellige sammenhænge, men her mødtes de så på tværs. Fantastisk at opleve, hvordan de arbejdede ligeværdige med hinanden. Hemmer på orgel fulgte nøje Justs arbejde på klaveret og vice versa. Hemmers hænder og fødder på det gammeldags hammondorgel bandt lyden sammen. Og Lundins saxofon var om muligr bedre end nogensinde før i sine solier.

Gruppen havde på det flotteste sat kraftfulde numre sammen med mere stille numre. Stille var blandt andet Regnvejrssangen fra Cirkeline-tegnefilmene. Det var en hilsen fra Emil de Walls barndom. Den blev fremført helt stille som solo af Lundin på basfløjte. Et ældre og tilsvarende stille nummer af bassisten Charlie Haden blev vekslet frem i soli mellem alle musikerne. Man kunne høre en knappenål falde til gulvet – og så endte det op i et fælles kraftfuldt cresendo. Publikum klappede som gale og rejste sig.

Jeg både håber og tror, at også musikerne mærkede, at nu kunne de ikke blive meget bedre. Jeg vil mindes denne koncert i det gamle teater meget længe.

---

Dette er et indlæg fra vores Jazzlive blog festival magasin.

Under hele festivalen kan du på vores festival magasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish
 


Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C