AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
En helt unik koncertoplevelse

En helt unik koncertoplevelse

9/7/2023 | Forfatter: Ole Bisbjerg | Fotograf: Poul Nyholm
Bro/Mikkelborg/Mazur + Jørgen Leth, Musikhuset Aarhus 08/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


Jazz og poesi klæder hinanden. Det ved vi godt. Men de færreste i den stopfulde rytmiske sal i Musikhuset havde nok forventet en så helstøbt, smuk og unik oplevelse, som vi fik med Bro, Mazur, Mikkelborg og Leth lørdag aften.


Guitaristen Jakob Bro har blandt andet arbejdet sammen med Jørgen Leth omkring filmen Music for Black Pigeons, som vises i Øst for Paradis under jazzfestivalen. Så det har sikkert været en naturlig fortsættelse af samarbejdet for de to kunstnere at lave en Jazz´n´Poetry-aften sammen med nogle af Bros musikalske venner. Heldigvis for os.

Koncerten blev indledt med Jørgen Leth og Jacob Bro på scenen. Leth i en god lænestol og Bro stående med el-guitaren. Leth fortalte, at det eneste krav fra Jakob Bro var, at nogle af digtene skulle kredse om jazz, og det har Leth gjort gennem hele livet, mest i de tidlige digtsamlinger. Og vi fik da også flere jazzdigte fra samlingen Gult lys fra 1962.

Jakob Bro havde forberedt en elektronisk lydcollage, som han improviserede over, mens Leths causerede og læste digte fra hele karrieren. Jakob Bros små melodifragmenter skabte et smukt intimt rum mellem kunstnerne. Musik og poesi blev til ét kunstværk.

Efter ca. 40 minutter forlod Leth scenen, og Marilyn Mazur og Palle Mikkelborg kom ind. Mikkelborg har Jakob Bro blandt andet arbejdet sammen med på den prisbelønnede udgivelse Returnings fra 2018, og Mikkelborg medvirker også i Music for Black Pigeons. Siden har de to flere gange genbesøgt Returnings sammen med vores verdensberømte percussionist Marilyn Mazur. Senest under Copenhagen Jazz Festival i år.

Efter en stille indledning byggede Mazur og Bro op til et stærkt forvrænget crescendo med Mikkelborgs smukke svævende flygelhorn som uundværlig partner. Mazurs fantastiske instumentarium blev udnyttet til det yderste, og det giver Jacob Bros kompositioner en helt ny dimension.

Efterfølgende bølgede musikken ud og ind mellem musikerne, der tydeligvis befandt sig i deres helt egen verden. Med lange smukke numre, der måske bedst kan beskrives som en slags melankolsk meditation med momenter af stor skønhed nærmere koncerten sig sin afslutning, hvor også Jørgen Leth kom på scenen igen. Vi fik flere oplæsninger af nyere digte, hvor også Mikkelborg og Mazur blev en del af det fælles intime rum.

Koncerten sluttede med stående applaus, og tilhørerne kunne gå fra koncerten med en helt unik oplevelse, som sandsynligvis aldrig kan gentages. Første største oplevelse på Jazzfest 2023.

---

Dette er et indlæg fra vores Jazzlive blog festival magasin.

Under hele festivalen kan du på vores festival magasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish

 

 Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C