AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Den akustiske jazz lever i allerbedste velgående

Den akustiske jazz lever i allerbedste velgående

10/7/2023 | Forfatter: Ole Bisbjerg
Fantasilaboratoriet, Hantwerk 09/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


I Hantwerks rustikke og charmerende omgivelser ved lystbådehavnen fik det veloplagte publikum søndag eftermiddag en gedigen koncertoplevelse med Fantasilaboratoriet, der beviste, at den akustiske jazz lever i allerbedste velgående.


Fantasilaboratoriet er et forholdsvis nyt band med nordjyske rødder, der har orkesterleder, trompetist og komponist Niels Munk som frontman.

Jeg kendte dem ikke i forvejen, men jeg skal love for, at det er et band, man har lyst til at lære nærmere at kende. I en verden, hvor tid er en efterspurgt mangelvare, er det livgivende at høre et orkester, der i den grad giver sig tid til at udforske musikken. Numrene er skrevet af Niels Munk, men alle de superdygtige musikere i bandet får mulighed for at lege og improvisere alt det, de har lyst til med de smukke kompositioner.

Inspirationskilderne er tydeligvis mange, men 1980'ernes akustiske revivaljazz med musikere som f.eks. trompetisterne Wynton Marsalis og Roy Hargrove er tydelige forbilleder for Niels Munk. Mange andre stilarter dukkede op undervejs i koncerten som f.eks latinjazz, New Orleans og klassisk musik, men generelt opleves den nordiske, lidt melankolske tone at dominere. Og til den nordiske stemning passer Niels Munks smukke tone på trompet og flygelhorn perfekt. Man kommer nemt til at tænke på både Palle Mikkelborg og Jan Glæsel, når man hører Niels Munk spille.

Bandet er tydeligvis tæt sammenspillet, og alle musikerne spiller på et højt niveau, også trommeslageren Frederik Emil Bülow, der var på stikkerne i dag i stedet for bandets sædvanlige trommeslager Jonathan Ludvigsen. Superflot at kunne gå ind på et så højt niveau som dette.

Afslutningsvis gav Niels Munk musikerne helt fri til at lege og improvisere. Og det gjorde de så. Helt enkelt, men også meget avanceret og eftertænksomt. Fantasilaboratoriet er kort sagt et dejligt nyt bekendtskab, der både tager tradition og fornyelse alvorligt. Hvor er det skønt og livgivende at møde den akustiske jazz på et så højt niveau som hos dem.

Fantasilaboratoriet har udgivet Laboratory Music 2021 og tæller ud over de allerede nævnte musikere også Dan Hjorth Jensen (piano) og Jens Mikkel Madsen (bas).

 

--- 

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.

 

 Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C