AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Fantasien giver liv til de toner, man spiller

Fantasien giver liv til de toner, man spiller

11/7/2023 | Forfatter: Ole Bisbjerg | Fotograf: Ole Bisbjerg
Kasper Tranberg Solo + Suite Dilation – Koncert, film, artist talk, Øst for Paradis 10/07/2023


Mandag eftermiddag i Øst for Paradis kom vi helt tæt på en af Danmarks helt store musikere, trompetisten Kasper Tranberg. Det var fascinerende at høre om, hvordan han skaber og oplever musik.


Arrangementet i Øst for Paradis bestod af tre dele. Dokumentarfilmen Suite Dilation (2022) af Mike Højgaard, en artist talk med Mike Højgaard og Kasper Tranberg om filmen og derefter 30 minutters koncert med Kasper Tranberg.

I Suite Dilation, (dilation betyder udsættelse, henstand, forhaling) følger vi først Kasper Tranberg i barndommens Lolland – den øde natur inspirerede ham meget, også til at have modet til at designe sit eget liv som kunstner. Derefter i Tokyo og København, hvor han fortæller om sit kunstneriske arbejde med Suite Dilation – en udgivelse, der består af tre album med samme musikalske materiale, men fortolket for sekstet, trio og til sidst solo.

I filmen ser vi Kasper Tranberg i arbejdet med soloalbummet. Filmen giver et meget interessant indblik i kunstnerens arbejde med det musikalske materiale og er samtidig meget æstetisk smuk. Der er bl.a. nogle meget flotte optagelser af en trompet set indefra. Man kan se filmen online på bibliotekernes gratis filmsite Filmstriben.dk.

I artist talken mellem Højgaard og Tranberg fik vi sat flere ord på processen og samarbejdet mellem de to. Vi hørte også om Tranbergs store inspirationskilder Gil Evans og Yuseef Lateef samt den japanske guitarist Tayayuki Kato. Kasper Tranberg fortalte desuden spændende om arbejdet med sine instrumenter trompet og kornet, og om hvor meget mutes (dæmpere) betyder for lyden. Vi hørte bl.a. en japansk bambusdæmper og en lokumsdæmper fra Chicago.

Arrangementet sluttede med en 30 minutters solokoncert, hvor Kasper Tranberg bl.a. spillede og improviserede over materiale fra Suite Dilation. Der var også en hyldest til den store danske saxofonist og komponist John Tchicai og til slut en fornem improvisation over jazzklassikeren Round Midnight. En eftermiddag  hvor vi kom meget tæt på kunstneren og mennesket Kasper Tranberg.

 

---

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.

 Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C