AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Kan musik forandre verden?

Kan musik forandre verden?

11/7/2023 | Forfatter: Ole Bisbjerg | Fotograf: Jørgen Nielsen
Maria Faust – Mass of Mary, Skt. Lukas Kirke 11/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


Et af festivalens højdepunkter kom tirsdag aften med Mass of Mary af komponisten og saxofonisten Maria Faust i Skt. Lukas Kirke. Et smukt og gribende korværk dedikeret alle ofre for vold i hjemmet. Fremført af det estiske verdensklasse kammerensemble Collegium Musicale dirigeret af Endrik Üksvärev.


Jeg tænker, at vi var mange som mig, der ikke var klar over, hvilken unik oplevelse der ventede i Skt. Lukas. Estisk kortradition er på et stærkt og meget højt niveau, men komponisten Maria Faust kender nok de færreste.

Mass of Mary er komponeret i 2020 og rummer både indignation, sorg og desperation.

Teksterne i værket står som kontraster mellem oldgamle liturgiske tekster på latin og græsk og moderne tekster på estisk. Musikken er også kontrastfyldt. Der er meget smukke korsatser, der har rod i middelalderens kormusik, men skønheden kan brydes uhyggeligt af en angstfuld hvisken og fortvivlede råb.

Stemmerne høres ofte alene, men Faust lader også et mindre blæserensemble understøtte det vokale udtryk. Komponisten selv var med til opførelsen på saxofon, og et af de rystende og hjertegribende højdepunkter i værket var Maria Faust på rå, skrigende og skærende altsaxofon i dialog med koret i Credo-satsen. Musikken indeholder også elementer af estisk folkemusik, jazz og klassisk musik. Værket ender med en helt stille Finale-sats, hvor koret stiller spørgsmålet  "Does Man have a soul"?

Kammerensemblet Collegium Musicale, der også har indspillet værket, består af utrolig teknisk dygtige og talentfulde sangere. Der er kæmpestor spændvidde i de 20 stemmer, og koret har en egalitet i udtrykket, som man sjældent møder. Samtidig er de i stand til udføre de sværeste ekspressive dissonanser. Den smukke akustik og lange efterklang i Skt. Lukas passer perfekt til værker som Mass of Mary.

Værket er i 2023 blevet nomineret til den prestigefyldte Carl-prisen.

Efter koncerten fik vi en lille tak og epilog fra Maria Faust, der også stillede spørgsmålet "Can Music change the World ? Jeg tror, alle tilhørere tænkte: Forhåbentlig.

 Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C