AARHUS JAZZ FESTIVAL
11. - 20. juli 2025
Musik er noget, vi deler

Musik er noget, vi deler

13/7/2023 | Forfatter: Ole Bisbjerg | Fotograf: Jørgen Nielsen
Share Improfest Vol. 3, Knud’s Kiosk, Jægergårdsgade 13/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


Torsdag aften startede Share Improfest Vol. 3 i Knuds Kiosk i indre Jægergårdsgade. 15 improvisationsmusikere fra hele Europa skal de kommende dage dele deres musik med hinanden og publikum.


Midt i en bekymrende regnfuld torsdag var jeg på vej mod Jægergårdsgade og den udendørs festival Share Improfest. Undervejs klarede det heldigvis op med en flot regnbue, som så ud til at ende – lige netop i Jægergårdsgade. Måske et tegn om, hvad der var i vente? I hvert fald holdt regnen op, da festivalen skulle begyndte.

Festivalen kører nu på tredje år og formår at samle improviserende kunstnere fra musikkollektiver fra hele Europa. Formålet er at dele musik, baggrund og oplevelser med hinanden og selvfølgelig også med publikum i Aarhus. Jeg talte med en af musikerne Carolyn Goodwin fra Irland og en af arrangørerne Nikolaj Bugge om hele konceptet. Mere om det senere.

Første koncert var med et band med fem musikere på basklarinet, altsaxofon, trommer, kontrabas og basun. Improvisationsmusik af denne type skal opleves live, og man er også nødt til at have et åbent sind. Tilsyneladende kaotisk, men lytter man efter, så sker der noget. Små mønstre tegner sig, og man kan høre, hvordan de talentfulde og dygtige musikere lytter til hinanden, stiller spørgsmål og svarer.  Carolyn Goodwin beskriver det som at komponere live på scenen.

Aftenens næste band var med klaver, saxofon, trompet, sang og electronics. I denne konstallation af musikere var der flere "almindelige" rytmer og mere, hvad man kan kalde traditionelt samspil i bandet. Men kun for en kort periode, så opløses det til løsrevne musikatomer. En meget intens og flot koncert.

Carolyn Goodwin fortæller videre, at musikerne er inviteret af musikforeningen Sun Ship og først mødes om morgenen inden første koncert. Man aftaler ikke noget på forhånd, men lærer hinanden at kende gennem små øvelser, som f.eks musikdueller. Man spiller for hinanden, så man ved noget om klang og om instrumenterne. Goodwin kalder musikgenren for NU music.

Nikolaj Bugge fra arrangørgruppen fortæller, at arrangørerne kuraterer festivalen, altså sætter de 15 musikere sammen på tværs af lande og blander instrumenterne, så der er variation i programmet. Men ellers er alt op til musikerne.

I år er festivalen ikke med i EU-programmet Creative Europe, hvilket har gjort funding mere besværlig, men også mere overskuelig. Konceptet Share Improfest kan skaleres alt efter økonomien, så Nikolaj Bugge forventer, at festivalen fortsætter næste år. Det er vi mange, der er glade for, og hvem vil ikke gerne være lige der, hvor regnbuen ender?

Share Improfest Vol.3 fortsætter både fredag og lørdag aften i Jægergårdsgade, og musikerne spiller også fredag kl. 14 i Aarhus Domkirke.

 

---

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.



Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C