AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
At det styrtregner betyder næsten ikke noget

At det styrtregner betyder næsten ikke noget

14/7/2023 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Jørn Gade
KÖZ, Klostertorvet 13/07/2023


Det kan være en udfordring af gå til koncert under åben himmel i en dansk sommer. Men det gør ikke noget, når musikken spiller.


Torsdag eftermiddag gik det otte mand store band KÖZ på Klostertorvets scene. Der var pænt fyldt på torvet. Serveringspersonalet sprang med forsyninger fra restauranten til bordene. Der blev serveret burgere, bajere, kaffe og et par glas vin. Der var forventninger i luften. Det ventende publikum var stort set lige dele gråsprængte og unge. Luften var varm og fugtig, selvom solen ikke skinnede klart.
 
Det startede flot: god lyd og forventningsfulde smil fra de unge musikere. Flere af de unge tilskuere kender KÖZ fra gruppens opvarmning til koncerter for blandt andre lokale AddisAbabaBand. Der nåede dog ikke at komme dans mellem bordene, før regndryp begyndte at falde. Fra de første dryp kom, og til der blev åbnet helt for himlens store sluser, gik knap et minut. Publikum flygtede ind under øl-leverandørernes store parasoller og lod burgere og pomfritter flyde rundt på tallerknerne. Der var smil og grin, som vi stod der presset sammen. Fællesskab på en anden måde.
 
Teknikeren søgte at redde højtalerne med sorte plastiksække, mens musikkerne blot spillede upåvirket videre. Det virkede næsten surrealistisk med musik og stråler af vand fra oven.
 
Det var synd for de tre kvindelige og fem mandlige musikere, der selvfølgelig fik ødelagt noget af vores opmærksomhed på musikken. Det er en god blanding af lidt rock, lidt afro-rock, noget jazz og nogle tyrkiske klange. Lad os bare kalde det jazz. Det swingede trods vejrgudernes fugtige hilsen.
 
Mens jeg stod presset under parasollerne, fik jeg spurgt en medlytter, som kendte til gruppen, om navnet KÖZ egentlig ikke betyder kød på tyrkisk. Omme i Nørre Allé ikke langt fra Klostertorvet ligger Köz Grill, så det kunne da være. Men nej. Det er nok et tyrkisk stavet navn, men det betyder ”gløder”. Nogen tager det for ”kys”, hvad der også kunne være meget rart.
 
Gruppen KÖZ har Anne Skov Frost Jensen, Alma Hjelholt og Johanna Mosbech i front med trombone, trompeter og sang. Frederik Lyhne Uhrenholt og Jacob Tang Maunsbach er på guitarer, Aske Høi Krogh er på bas, Mathias Ploug  er på trommer, mens Bjarke Frandsen Andersen bestyrer keyboards – og slutter af med en rap.
 
Det er ukompliceret og glad musik, der lyder usædvanlig godt. Det sidste hentyder til, at gruppen faktisk kun har spillet sammen i halvandet år. De mødtes på musikskolen Frontsession i Mejlgade i Aarhus. Herfra kan elever søge videre til MGK og konservatorium. En af KÖZ’erne skulle være på vej til konservatoriet.
 
KÖZ’ medlemmer har en spilleglæde og kan noget på scenen, så fra at være meget nye er de i høj grad up-coming. I sidste måned var KÖZ blandt de tre JazzDanmark-finalister, der på Jazzhus Montmatre kæmpede om at være årets bedst unge band. Forud var gået en række koncerter og konkurrencer i tre forskellige byer. Desværre for KÖZ var det den også Aarhus-baserede Kosmos Trio, der vandt. Denne gruppe spillede for øvrigt sent torsdag af aften i Musikhusets foyer.
 
I pausen efter KÖZ' første sæt klarede vejret op, og folk fandt ud fra parasollerne til borde og stole. Ingen publikummer så ud til at forsvinde fra torvet i pausen. De ville høre mere – og fik da også mere musik, selvom det igen begyndte at regne. Ikke så vildt som i første sæt.
 
Musikalsk og vejrmæssigt var KÖZ en fornøjelse og oplevelse, som jeg sent vil glemme.
 

---

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.

 


Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C