AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
En meditativ pause i parken

En meditativ pause i parken

14/7/2023 | Forfatter: Lars Borup | Fotograf: Poul Nyholm
Klokkespilskoncert (carillon concert) – Aarhus Rådhus, Musikhusparken 13/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


En fascinerende musikoplevelse med klokkespil fra Rådhustårnet.


Torsdag havde jeg en opgave, som jeg aldrig har prøvet før i mit journalistiske liv. Jeg skulle skrive om en klokkespilskoncert.

Jeg ankom til Rådhusparken, som næsten lå øde hen efter en kraftig regnbyge. En flok hjemløse havde gemt sig i et buskads, hvor de havde en tør bænk.

De spurgt, hvad jeg gloede på og inviterede mig efterfølgende til at låne en plads på bænken. De ville også tilbyde en cigaret og alkohol. De blev nysgerrige, da jeg fortalte, hvorfor jeg var i parken. Det betød, at de blev siddende og kom efter koncerten og fortalte begejstret om oplevelsen.

Jeg fandt dog en anden bænk, hvor et hold cyklister lige var ankommet. De var kommet, fordi de havde læst om klokkespilskoncerten. De havde medbragt forfriskninger og hyggede sig. Der kom stadig flere til, og vi var efterhånden en pæn flok, da koncerten startede.

I tårnet sørgede klokkenisten Joanna Stroz for de sprøde toner. Hun er fra Polen og uddannet slagstøjsspiller, klokkenist og sanger. Har gået i solistklassen på Musikkonservatoriet i Odense og blev i 2015 uddannet klokkenist fra Kirkemusikskolen i Løgumkloster.

Det var fascinerende og fængende. Det blev en blanding af klassisk klokkespilsmusik og kendte jazztemaer, f.eks. Fly Me to The Moon og Summertime. Specielt at høre jazztemaer uden det rytmiske fundament, som ellers er det traditionelle lydbillede ,der hører til denne stilart.

Det var interessant at opleve folks reaktion. Folk sad eller stod helt stille, og forbipasserende stoppede op. Det var nærmest andagtsfuldt. Hvis folk talte sammen, foregik det afdæmpet og handlede meget om, hvorvidt man kunne huske hvilke kompositioner, de mente, at de hørte. Cykelgruppen havde mange spørgsmål til hinanden.

Skal vi klappe efter numrene?

Kan hun høre, vi klapper, oppe i tårnet?

Foregår det hver uge – så må vi komme igen?

En speciel, men fængende halv time i Rådhusparken med sprøde klokketoner.

Dejligt, at klokkespillet er blevet renoveret og kan bruges igen. Det blev genindviet i Kulturhovedstadsåret 2017, og er igen en lækker detalje i midtbyens lydbillede.

 


---

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.

 

 Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C