AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Endelig fandt Tjalves musik tilbage til Danmark

Endelig fandt Tjalves musik tilbage til Danmark

15/7/2023 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Hreinn Gudlaugsson
Red Kite, Erlings Jazz- & Ølbar 14/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


For mange jazzmusikere er New York jazzens Mekka. Nok var det de sorte slavers musik i USA, der skabte jazzen, men der kan også findes inspiration andre steder. I London for eksempel.


For mange jazznørder er Erlings Jazz- og Ølbar noget af et helligt sted. Her i de pladsmæssigt beskedne rammer afholdes stribevis af kvalitets-koncerter. Det blev der også fredag aften. På programmet stod kvartetten Red Kite. Gruppen har pianisten og komponisten Esben Tjalve som samlingspunkt.
 
For snart mange år siden tog han som ung musiker fra Aarhus til London. Et par musikalske venner havde fortalt om storbyens spændende musikliv. Det lokkede Tjalve, som først for cirka fem år siden vendte tilbage til Aarhus.
 
I det internationale London havde Tjalve mødt andre unge musikere, som spillede sammen på kryds og tværs. Der dannede sig en gruppe, der tog navnet Red Kite. For snart fem år siden var gruppen på besøg her i landet (vistnok ikke Aarhus), men ellers har der uden for England været stille om gruppen. Selvom Tjalve tog hjem, bevarede han kontakten til gruppens medlemmer.
 
Det var disse – Tjalves gamle legekammerater fra London, han havde taget med på Erlings. Den fantastiske italienske trompetist Fulvio Sigurta, østrisk-fødte men London-bosatte guitarist Hannes Riepler, den skarpe franske Marc Michel på trommer og så den danske bassist Jasper Høiby. Sidstnævnte er nu på vej tilbage til London.
 
Det første nummer startede meget lyrisk med Esben Tjalves piano. Let og meget akustisk rent, før gruppens andre instrumenter langsomt kom på.
 
Gruppen har ikke spillet meget sammen, siden de sidste år indspillede et album, som efter planen skal udkomme til maj næste år. Selvom de ikke er mødtes ofte, så var sammenspillet i top både i de mere voldsomme numre og i de lette balader.
 
Guitar og trompet/flygelhorn var i et særligt parløb. De flød gyngende afsted. Piano og trommer var også i en særlig forbindelse. Trommespillet var på en gang både voldsomt og følsomt. Det var ikke bare en rytmemaskine. Ligeledes med bassen, der havde nogle lækre soli. Alt dette lyst op af Tjalves glade øjne og smil. Stemningen på Erlings var i top. Der blev vekslet glade blikke også mellem publikum.
 
Nok har Esben Tjalve spillejob i gamle Danmark, men ikke i samme udstrækning som i London. Han har i andre sammenhænge rost roen og det kreative ved musikmiljøet her i Aarhus. Noget af den frigivne tid bliver brugt til at komponere musik til film og serier. Et arbejde, han også havde i sin London-tid.
 
Det sidste, man har hørt til Red Kite på album er Theory of Colours fra 2020, men albummet er i dag udsolgt. Så vi må vente med at høre nyt til næste år. Det førnævnte album kan høres på Spotify. Det er også muligt at høre Red Kites musik og Tjalves holdninger på et næsten timelangt program på Youtube (https://llk.dk/156g23). Indslaget blev lavet på jazzmessen Jazzahead 2021 i Bremen.
 
Og netop Bremen er Red Kites næste koncertsted. Allerede næste dag, lørdag, spiller gruppen i Bremen. To dage senere spiller Red Kite i Berlin.
 
Jeg er en af dem, der glæder mig til Red Kites kommende album og endnu mere til at opleve gruppen igen. Tror, at dette var en af festivalens allerbedste koncerter.
 


---

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.

 Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C