AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Vanvittig dygtige kandidater på vej til at være rigtige musikere

Vanvittig dygtige kandidater på vej til at være rigtige musikere

15/7/2023 | Forfatter: Jørn Gade | Fotograf: Ole Bisbjerg
Danish Youth Jazz Orchestra, Musikhuset Aarhus 15/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


Nok et års musik-undervisning for Danish Youth Jazz Orchestra blev afsluttet med en koncert i Musikhuset.


Det har i snart mange år været et fast punkt på jazzfestivalens program at præsentere Danish Youth Jazz Orchestra – eller kort bare DYJO.
 
Navnet snyder, for reelt er Region Midtjylland nok en central del af kongeriget, men orkesterets medlemmer kommer kun her fra vores region. Orkesteret er et samarbejde mellem Aarhus Musikskole, Aarhus Kommune, Aarhus Jazz Orchestra og Region Midtjylland. Målet er at støtte dygtige og dygtiggøre ambitiøse unge udi musikken.
 
Når skoleåret starter. begynder en række udvalgte unge hver mandag på et undervisningsforløb, der strækker sig frem til sommerferien. Eleverne går her mindst ét, men måske op til tre år. Nogle instrumentgrupper har færre ansøgere, og så får de mere tid. Hvorimod der er flere potentielle ansøgere eksempelvis til orkestrets rytmiske del.
 
Undervisningen af de unge har siden starten været lagt i hænderne på John Riddell. Han er den værdsatte trommeslager i Aarhus Jazz Orchestra samt arrangør og dirigent i en masse andre sammenhænge.
 
– Det er fantastisk at se, hvordan orkesteret bare bliver bedre og bedre år for år. En fantastisk udvikling, når man tænker på, at der jo sker en løbende udskiftning af deltagerne, sagde Riddell.
 
Koncerten havde ni numre, hvor alle minus ét var valgt af de unge. De havde ikke bare valgt numrene, men havde selv komponeret og arrangeret dem. Enkelte havde taget kendte strofer og gjort dem til deres egne med nye arrangementer.
 
De unge præsenterede selv numrene og valgene bag.
– Jeg er glad for den nordisk lyd og elsker bigbandets lange bløde toner.
– En melodi har fulgt mig i mange år. Helt fra musikefterskolen har den ligget der og er løbende blevet bearbejdet. Nu ville jeg så lave den til et bigbandnummer som fusionsjazz.
– Jeg elsker Charles Mingus’ bigband. Det er noget af det fedeste, så jeg har lavet et nummer i hans stil.
– Jeg har elsket det nummer fra første gang: I Left My Heart in San Fransico. Så her kommer det i min udgave.
– Den her melodi kender I. Det er kendingsmelodien til DR’s Hammerslag. Jeg kan li’ det groovy.

Sådan cirka lød oplæggene, der musikalsk førte langt omkring.
 
Et fraværende DYJO-medlem havde lavet en flot og anderledes udgave af kendingsmelodien til Alfons Åberg.
 
Og så kom Riddell selv med et nummer om kærligheden til sin fars Skotland med flotte bjerge og storbyens sociale bagside.
 
Det er svært og umuligt ikke at måle det fremførte med de andre aktive og trænede musikere og bands i festivalen. Men kort sagt: Det var ambitiøst og vanvittig flot af de unge.
 
Og al denne musik her fandt sted midt i Musikhus-foyerens bagende sol og varme. Publikum pustede og stønnede. De spændte og glade unge havde det dog endnu værre oppe på scenen. Den kære pianist var gennemblødt af sved. En varm og god sommerkoncert på alle måder.
 
NB
Danish Youth Jazz Orchestra har netop nu åbnet for nye kommende deltagere. Ansøgning om at komme på holdet kan ske via DYJOs hjemmeside: https://dyjo.dk/spil-med.
 

---

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.

 
 


Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C