AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Nye kapitler til den amerikanske sangbog

Nye kapitler til den amerikanske sangbog

16/7/2020 | Forfatter: Kenth Kjeldgård Nielsen | Fotograf: Poul Nyholm
Mads Kjølby Combo feat. Mads Mathias , Musikhuset Aarhus, 15/07 12:00

Se fotogalleri fra koncerten


Spilleglæde og kærlighed til traditioner var i top i Musikhusets foyer onsdag middag



Den amerikanske sangbog, den del der indeholder numrene i den jazzede ende af skalaen, er særdeles slidt. Men ikke slidt op. Det beviste Mads Kjølby Combo og Mads Mathias henover middag denne onsdag i Sommerjazzugen.

Mange kunstnere har givet sig ud i fortolkninger af disse standarder inden for jazzen – lige fra Sinatra, som vel var med til at definere genren, til Bob Dylan og Willie Nelson. Og så også canadiske Michael Bublé. Det var sidstnævnte, der umiddelbart faldt mig ind at sammenligne med, da jeg hørte Mads Mathias backet up af Mads Kjølbys Combo.

Med scenevant attitude og en overbevisende glæde over igen at kunne spille foran et levende publikum, tog disse fyre os gennem et udsnit af den amerikanske sangbog. Ja, det var måske ikke alle sangene, der stod i netop dén bog, for nogle af numrene var egne kompositoner, men de lagde sig på fornem vis helt tæt op ad stilen og traditionen. Faktisk så overbevisende, at en anmelder iflg. Mathias havde ment, at et af hans egne numre, Fool for Love, da måtte være en original standard fra før 1950. Så kan det næppe gøres bedre.

Fra starten blev det annonceret, at koncerten ville være i form af ét langt sæt, og for mig virker det fint. Jeg synes stemningen og energien på den måde bliver fastholdt. Og der var helt sikkert god stemning og energi. Undervejs blev der fortalt anekdoter fra en tur til Rusland, hvor netop dette repertoire tidligere var decideret forbudt. Med fin vekselvirkning mellem up-tempo numre og mere stille, instrumentale numre og dem med vokal – af og til krydret med scat-sang af Mathias - var der god dynamik.

Vi fik dette fhv. unge bands bud på hvordan standarder fra denne sangbog kan lyde. Det var f.eks. Fried Banana/It Could Happen to You. I’ve Got You Under My Skin blev leveret i et arrangement af comboens pianist Søren Møller. Et arrangement hvor denne klassiker blev sat lidt ned i tempo og fik en snert af en mere nordisk, blå tone – et rigtig godt bud. Mads Kjølby stod for et friskt, up-tempo-arrangement af sættets måske ældste melodi Sweet Georgia Brown. Der var en ”jazzificeret” udgave af The Beatles’ Eleanor Rigby.  Vi fik Tea for Two og Autumn in New York blev tilegnet den danske sommer… Af egne numre var bl.a. Mads Kjølbys Dr.dk og som ekstranummer fik vi Mads Mathias’ Free Falling. 

Comboen bestod af Mads Kjølby. guitar; Søren Møller, piano; Morten Ankarfeldt, bas; Snorre Kirk, trommer. Mads Mathias leverede vokal og sax.

Mads Kjølby Combo feat. Mads Mathis leverede en rigtig fin koncert denne tidlige eftermiddag. Selvom musik – også jazzmusik - udvikler sig og stikker i mange nye retninger, er det også ganske betryggende, at standarderne og genren som sådan lever videre også blandt de yngre generationer af jazzmusikere.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C