AARHUS JAZZ FESTIVAL
13. - 20. juli 2024
Tell me, what is this thing called jazz?

Tell me, what is this thing called jazz?

15/7/2023 | Forfatter: Ole Bisbjerg | Fotograf: Ole Bisbjerg
SVIN : ELEGI, Radar 15/07/2023

Se fotogalleri fra koncerten


SVIN gav sin anden koncert under jazzfesten med udvalgte musikalske venner på Radar. Sammen opførte de værket ELEGI fra 2019 i sin helhed. Koncerten bekræftede, at bandet er et af de mest nyskabende i dansk musikliv lige nu.


ELEGI betyder ifølge ordbogen: lyrisk digt, som giver udtryk for en stærk personlig følelse (især: sorg, længsel), og hvis man skal sætte ord på musikken, så er det meget rammende for værket, vi hørte. Værket ELEGI blev oprindeligt skrevet til, og opført med Århus Sinfonietta og et 12 personers ensemble til Aarhus Festuge i 2019.

Udtrykket er primært akustisk og meget udtryksfuldt. Musikken er gennemkomponeret og arrangeret af de tre faste medlemmer af SVIN (Henrik Pultz Melbye, Lars Bech Pilgaard og Thomas Eiler). Alle musikerne er multi-instrumentalister, og der indgår f.eks. guitar, banjo, klaver, cello, basklarinet, to trommesæt, olietønder, arabiske blæseinstrumenter og mange flere i værket.

De fire gæstemusikere var Nils Gröndahl (vio), Nicole Hogstrand(vc) Carolyn Goodwin (cl, sax) og Anders Bach Pedersen (perc, electronics). Alle er på et højt teknisk niveau og de indgik perfekt i  SVINs musikalske univers.

Koncerten på Radar var velbesøgt, og alle fremmødte fik en storslået og anderledes musikoplevelse med hjem. Værkets 10 satser er meget forskellige, nogle er akustisk meditative, nærmest minimalistiske med samme lille figur, der gentages igen og igen.  Klassisk kammermusik afløses af rituelle trommesatser med høj volumen.

Undertegnede oplevede musikken som meget emotionel og næsten filmisk, som et lyrisk lydspor til islandskaber på Grønland eller ensomme ophold i dybe svenske skove. Smukt og meget rørende.

Koncerten med SVIN og venner bekræfter det overordnede indtryk fra Aarhus Jazz Festival 2023: at dansk jazzmusik af i dag har et utrolig højt niveau og heldigvis ikke lader sig begrænse af hverken genrer eller traditioner. Det lover godt for fremtiden.

Henrik Pultz Melbye fortalte efter koncerten, at SVIN har fået mulighed for at genopføre ELEGI med Aarhus Sinfonietta her i efteråret 2023. Han kunne desværre ikke huske datoerne, så der er ekstra god grund til at holde øje med koncertkalenderen.

 


---

 

Dette er et indlæg fra vores JazzLive-blog festivalmagasin

Under hele festivalen kan du på vores festivalmagasin se tekst og billeder fra de forskellige koncerter og events. En gruppe frivillige skribenter og fotografer giver dig mulighed for at følge med i alt det spændende, der foregår, når byen fyldes af sprøde jazztoner fra de mange spillesteder.

Blogindlægget er et udtryk for skribentens personlige mening og oplevelser.

Our festival magazine blog posts are only in Danish.

 

 Se flere reportager her >

Flere fotogallerier her >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C