AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Guitartroldmand på hjemmebane

Guitartroldmand på hjemmebane

16/7/2016 | Forfatter: René Wiborg | Fotograf: Lora Staykova
Uffe Steen Trio , Klostertorvet, 15/07 14:00


Når Uffe Steen er med, borger det altid for kvalitet. Iørefaldende, varieret triojazz med masser af strengevrid.Så kom der endelig sol – og vind - over et fyldt Klostertorvet.
 

Guitaristen Uffe Steen, kendt for unik teknik og bluesinspireret, indfølt spil, har boet i Aarhus i mange år, men de syngende fynske rødder fornægtede sig ikke, da han glad præsenterede sit hjertebarn, trioen med bassist Thomas Sejthen og trommeslager Jesper Bo Knudsen.
 

I et par timer gav de os nogle håndfulde instrumentale numre af egen avl og et par standards. Lige fra simrejazz over beskidt syrerock til folk- og countryinspirerede numre.
 

Guitaristen var blevet et verdensnavn, hvis han var flyttet til udlandet, siger man. Så vi er heldige at have ham i Aarhus, hvor han jævnligt kan høres live og har undervist flere generationer af guitarister. Nogle af de yngre axemen var også til stede og tabte jævnligt kæben, mens de lo af glæde over Uffes licks.
 

Hvad gør ham særlig som guitarist? Først og fremmest tonen og overskuddet i spillet. It´s all in the fingers. Den glasklare lyd med bid i - og hans opfindsomme, overlegne brug af skalaer og voicings. At han så spiller venstrehåndsguitar - omvendt strenget – gør det bare lidt sværere for os almindelige guitarister at lure ham af :-).
 

Han er også en mester i at dreje volumenknappen på sin Stratocaster og bruger lillefingeren til at skrue op og ned for lydstyrken, mens han slår strengene an. Sammen med rumklang giver det nogle gange en blød, svævende effekt, andre gange en slags steelguitarlyd. Fans af Bill Frisell går ikke forgæves her.
 

Dagens repertoire åbnede med ”Darn that Dream” en stilfærdig standard af Jimmy Van Heusen. Så fulgte ”Junkie”, et folkagtigt jazznummer, inspireret af et digt, Uffe Steen har læst.
 

Den erfarne rytmegruppe med Thomas Sejthen og Jesper Bo Knudsen understøttede på fornemste vis numrene, også med spredte soli. Som Uffe Steen sagde: ”Giv et bifald til mit band. De bidrager så meget. Vi spiller jo improviseret musik, så sjove ting opstår”.
 

Trioen kan lide at lege med stilarterne. Så vi fik også ”A Call from the Sixties”. Stabil rocket bas- og trommerytme med bluesy, forvrænget guitar i en Hendrixagtig solo. Jeg kom til at tænke på ”Shakin´ all over”, som Johnny Kidd & The Pirates lavede i … 1960.
 

Indimellem var der plads til lune kommentarer fra scenen. F.eks. om barnebarnet, Laura på tre år, der spiller blokfløjte, og som søreme ”også kan spille noget mærkelig musik”.


Nu fulgte en reggaeagtig sang og ”David Cadogan tune” samt Eddie Harris´ ”Cold Duck Time”, en jazzstandard med twang.
 

Vi fik smagsprøver på nye numre, som netop er indspillet til et album, der udkommer i 2017. Det lover godt: Sejtrækkende molblues med en basgang a la Creams udgave af ”Born under a Bad Sign”. Beskidt, skøn syrerock.
 

Inden fyraften kom ”Twangz” fra cd´en af samme navn og til sidst en slow blues med personlig hilsen til Inger Boysen, der - som altid - var blandt publikum. En ægte bluesfan og -arrangør.
 

Uffe Steen Trio spiller 3. november 2016 dobbeltkoncert på Atlas i Aarhus sammen med Vestbo Trio.
 

Hvem fik i øvrigt den geniale idé at placere et dybtbrummende fadølskompressoranlæg ved siden af scenen på Klostertorvet?

 

Guitarist Uffe Steen
* Har spillet med på over 60 albums og lavet flere soloplader
* Docent ved Det Jyske Musikkonservatorium
* Studerede klarinet ved Det Fynske Musikkonservatorium 1972-1976
* Modtog i 2015 Ben Webster-prisen, der gives til de bedste jazzmusikere i Danmark
* Eftertragtet sessionman, live og i studiet. Spiller bl.a. med Indra, Shades of Blue og Grarup All StarsMore reportages here >

View more photo galleries here >

Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C