AARHUS JAZZ FESTIVAL
July 13 - 20 2024
Herbie Hancock-guitarist tryllede for publikum

Herbie Hancock-guitarist tryllede for publikum

13/7/2021 | Forfatter: Ebbe Lautrup | Fotograf: Bo Petersen
Lionel Loueke Solo, Gellerupscenen/Gellerup Art Factory 12/07/2021

View photogallery from this concert


Lionel Loueke leverede opvisning i guitar og sang og gav alle et feinschmeck


– Når jeg går rundt og kigger herude og kommer indenfor i salen, ser jeg et dejligt sted. Det er o.k. at være på de fine steder, når jeg turnerer med Herbie Hancock. Men at være netop her og skulle spille for jer nyder jeg meget. Stedet har en dejlig vibe, synes jeg.

Lionel Loueke viser en sympatisk flair for at fortælle lidt om sig selv, og hvor glad han er for være i Aarhus – nærmere bestemt Art Factory i Gellerup.

Lionel Loueke kommer fra den lille vestafrikanske stat Benin og er kendt for blandt andet sit samarbejde med Herbie Hancock, amerikansk pianist og bandleder m.m.

Den 48-årige beniner præsenterer publikum for et par af sine egne sange, inden han kaster sig over Hancock-fortolkninger fra sit soloalbum HH. Vi får blandt andet Hang up your Hangups, Drifting og Tell you a bedtime story. Godnathistorien lyder godt nok ikke lige som Solen er så rød mor i fællessangsudgave. Men smuk, afslappende og beroligende er den at lægge ører til med Louekes stille, tilbageholdte vokal. Til slut giver han sit personlige take på store Herbie Hancock-hits som Watermelon Man og Cantaloupe Island

I sine egne sange – heriblandt Benin Tune – trækker Lionel Loueke på sine traditionelle afrikanske kilder og forlener uden videre sit udtryk med et krydder af New York-jazzscene årgang slutningen af seneste århundrede. Han må gerne slippe sangskriveren løs på flere numre næste gang, han lægger vejen forbi. 

Talentet for det pludselige og umiddelbare i sine improvisationer udnytter han til det yderste med en vitalitet og rigdom, som fortryller et blandet publikum. Nogle af dem håbefulde guitarspirer, sikkert levende med drømmen om at blive endnu et skud på øverste gren som succesfuld guitarbetvinger.

Lionel Loueke bruger trommeslagsteknikker og fingerstyle picking sammen med sin vokal for at skabe sin unikke stil. Ind imellem ordene smælder han effektfuldt med tungen, og ”gong-tju-wup-pow” percussionlyde lyder fra hans mund.   

Han udforsker lyden på guitaren og har tilmed evnen til at spille instrumentet i én taktart og synge indover i en anden. Her overgiver jeg mig til et 360 graders omsluttende mindfuck i virtuos musikalsk opvisning. Vildt at opleve fingerdans på gribebrættet udfolde sig fuldstændig uafhængigt af sangforedraget. Det må være som at løbe i alle retninger på samme tid. Umuligt, hvis altså man ikke hedder Lionel Loueke. Hans personlighed og ubesværede strengeleg udstråler glad generøsitet, så de guitarinteresserede med kræsen smag inden for guitarhåndtering ikke aner, om de skal himle med øjnene og/eller klappe i hænderne.

På gulvet foran ham ligger en lille anordning (Kemper hedder den), der kan præstere at gengive lyden af op til hundredvis af forskellige forstærkere ud fra det valg, han selv måtte træffe. Tilmed rummer det lille vidunder af en elektronisk nyskabelse et hav af farverige klangmuligheder til yderligere at blive udforsket.

Han bruger herlighederne til at skabe sin personlige palet af stilarter og lydfarver. Og det gør han yderst smagfuldt. Håndvåbenet er det seneste skrig af en guitar fra Soulezza i Spanien med ”fan fret”, hvor gribebrættets metalbånd er placeret fra midten af brættet op mod stemmeskruerne og ned mod guitarens krop i et mønster som en svanefjer. Ualmindeligt at se, men ergonomisk fordelagtigt ifølge et par fremmødte eksperter. Lionel Louekes spil virker i hvert fald både majestætisk og ubesværet.

Mon Gud har opfundet guitaren? Ja, tænker jeg et kort øjeblik, mens guitarmusik af overjordisk karakter lyder fra scenegulvet og op på rækkerne i den gamle teatersal i Gellerup. Til aftenen stemningsfuldt broderet med persertæppe på gulvet og små projektørtårne omkransende scenen.

Han kan være kompleks i sine guitarindsatser, avanceret og måske lidt akademisk, men aldrig uvedkommende.  Han kan levere ørevenlige, raffineret behændigt eksekveret melodiske linjer, forfinet og raffineret, men aldrig forstillet. Lionel Loueke er bare helt sin egen.

– I will finish off with a song, I have written for peace and love. I'm a dreamer, and I dream about no more war in this world.

Her kreerer han i kraft af sit spil på guitaren og sin eventyrlige vokal endnu engang minderige klange, som skaber billeder for dit indre øje. Og med lukkede øjne ser man nogle gange mest.

Han synger sangen på sit eget til tider franskklingende hjemsprog fra Benin i Vestafrika.



Aarhus Jazz Festival

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

DK-8000 Aarhus C